Svijet
0

Slovenija: Sezona rezolucija o granici

FENA
Marko Pavliha
Marko Pavliha
Više je slovenskih političkih stranaka zadnjih dana nagovijestilo "brušenje noktiju" prema Hrvatskoj, najavljujući da će potaknuti donošenje parlamentarne rezolucije o granici s Hrvatskom.

Nakon što su u utorak sa svojim prijedlozima rezolucije najprije izašli zastupnik liberalnih demokrata (LDS) Marko Pavliha i zastupnik nacionalne stranke (SNS) Zmago Peče, o odnosima s Hrvatskom na večer je raspravljala i Slovenska pučka stranka (SLS) koja za razliku od LDS-a i SNS-a sudjeluje u koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše.

Kako je priopćeno nakon sastanka njenog upravnog odbora, SLS se zalaže da se o rezoluciji o granici s Hrvatskom raspravlja na prvom idućem zasjedanju parlamenta, a upozorili su i na svoje prvenstvo jer su u parlamentarni postupak još prošlog proljeća uložili prijedlog rezolucije, ali je kasnije premijer Janez Janša predložio da se stvar odgodi.

"Slovenska pučka stranka već je uložila prijedlog rezolucije, ali smo spremni i na njezine promjene i sa zadovoljstvom ćemo tekst dopuniti primjedbama svih zastupničkih skupina i eventualnim dopunama što će ih dati posebna vladina stručna skupina", rekao je nakon sjednice predsjednik stranke Janez Podobnik.

Prijedlog "pučke" rezolucije naglašava da Slovenija ima izlaz na otvoreno more, da joj pripada cijeli Piranski zaljev, izlaz na parcele na lijevoj obali Dragonje i desnoj obali Mure, te da to ne može biti predmet pogađanja s Hrvatskom ili međunarodnim posrednicima.

Janša je u utorak naglasio da na slovensko-hrvatskoj granici treba uvažiti stanje s danom 25. lipnja 1991. godine i da se jednostrani koraci ne mogu priznati, a polemike oko graničnih pitanja uvrstio je u kontekst parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, dodajući da očekuje da će ih biti još.