Svijet
0

Slovenija: Protesti zbog deportacije Roma

FENA
U slovenskoj javnosti sve je više osuda vladine odluke o preseljenju tridesetak članova romske obitelji Strojan iz sela Ambrus u izbjeglički centar u Postojni, nakon što je to pitanje dobilo i međunarodnu dimenziju.

Protiv takve politike vlade u petak su se u izjavama za javnost očitovali slovenski književnici u Društvu slovenskih spisatelja (DSP) i Pen klubu. Sedmične novine "Mladina" na svojim su Internet stranicama pokrenuli peticiju kojom se traži da se Romi vrate odakle su iseljeni, a to je već ranije zahtijevao i pravobranitelj Matjaž Hanžek.

Nevladine udruge najavile su da će u utorak sljedećesedmice na Kongresnom trgu u Ljubljani održati skup potpore slovenskim Romima i njihovom pravu da žive u kraju gdje su prije dvadesetak godina podigli dvije kuće i postavili 4 brvnare, a kasnije i kupili zemljište iako naselje nije legalizirano.

19 općinskih vijećnika romske narodnosti iz svih krajeva Slovenije u petak je posjetilo selo Ambrus blizu Ivančne Gorice, ali tamošnje stanovnike, koji su odlučni u namjeri da ne dopuste povratak deportiranim Romima, nisu uspjeli uvjeriti u nužnost da se ta problematika riješi kompromisom, odnosno suradnjom obiju strana.

Na vijest da će romska porodica iz Postojne navodno u dogovoru s vladom biti preseljena u obližnju općinu Grosuplje posebno su oštro reagirali tamošnji općinski čelnici jer je vijest došla nekoliko dana uoči drugog kruga lokalnih izbora. Premijer Janez Janša morao ju je u pismu i demantirati budući da je Grosuplje njegova izborna jedinica.

Slovenska vlada potvrdila je da će Ljubljanu sljedeće sedmice posjetiti i povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg kojega je slovenski ombudsman obavijestio o problemima obitelji Strojan i reakciji slovenske vlade koja je na njihovo iseljenje pristala.

Kako javljaju slovenski mediji, u neke od njihovih kuća u Ambrusu u međuvremenu je provaljeno, a odnesen im je i agregat za električnu struju.