{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Prijedlog o podjeli na 14 pokrajina

F
28.5.2007. u 14:55
0
0
Slovenija: Prijedlog o podjeli na 14 pokrajina
0
Slovenija: Prijedlog o podjeli na 14 pokrajina
Janez Janša
Slovenska vlada uputila je u ponedjeljak u dvomjesečnu javnu raspravu prijedlog o podjeli države na 14 pokrajina, no nije jasno hoće li joj paket zakona koji su potrebni da se regionalizacija provede uspjeti do kraja godine dovesti do odlučivanja u parlamentu u kojem treba dobiti potporu dvije trećine zastupnika.
Riječ je o zakonu o pokrajinama, zakonu o njihovu financiranju, te zakonu o izborima u pokrajinske organe.

Ministar za lokalnu samoupravu Ivan Žagar izjavio je povodom upućivanja materijala u raspravu da se već na lokalnoj razini mogu očekivati različita mišljenja, te da ne može isključiti niti mogućnost referenduma o tome na lokalnoj razini. Neki podsjećaju i na priču kako je niz godina na osnovi lokalnih inicijativa stalno rastao broj općina kojih je sada preko 210, a nastajale su odvajanjem iz prijašnjih općinskih središta, bez obzira na uvjeravanja da je to neracionalno.

Vlada premijera Janeza Janše administrativnom regionalizacijom i brojnim gospodarskim programima želi postići ravnomjerniji ekonomski razvoj. Da on sada nije ujednačen, govore statistički podaci o najbogatijoj i najsiromašnijoj regiji koje, prema vladinu prijedlogu, dobivaju status pokrajine.

U centralnom dijelu države nastala bi tako Središnje-slovenska pokrajina, s 498.000 stanovnika, sa sjedištem u Ljubljani i dohotkom po stanovniku koji za 43 posto odskače od nacionalnog prosjeka, a na krajnjem sjeveroistočnom rubu, uz granicu s Madžarskom i Hrvatskom, Pomurska pokrajina sa 125.000 stanovnika i dohotkom po stanovniku od koji je od nacionalnog prosjeka 31 posto manji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: