Svijet
0

Slovenija preuzela zapovjedništvo na zapadu Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski vojni kontigent u sastavu KFOR-a na Kosovu preuzeo je u nedjelju zapovjedništvo nad sektorom Zapad sa sjedištem u Peći.

Svečanosti primopredaje zapovjedništva iz talijanskih u slovenske ruke u vojnoj bazi u Peći nazočili su kosovski premijer Agim Ceku, slovenski ministar obrane Karl Erjavec, zapovjednik KFOR-a njemački general Roland Kather i načelnik glavnog stožera slovenske vojske general-potpukovnik Albin Gutman.

Erjavec je rekao da slovenska vojska svojim dolaskom na Kosovo želi pomoći "uspostavi mira i stabilnosti" u području. "Više mira na Kosovu znači više mira na zapadnom Balkanu i više mira u Europi".

Ceku je rekao da je Kosovo danas dobilo novog prijatelja koji će pomoći izgradnji "države i njezinih sigurnosnih institucija".

Slovenski kontigent na Kosovu (Sikon) broji ukupno 600 vojnika, što je najveći kontigent slovenske vojske ikada upućen u neku mirovnu operaciju. U sektoru Zapad sudjeluju i vojnici iz Italije, Argentine, Mađarske, Rumunjske i Španjolske.

Slovenski vojnici neće imati posebnih nacionalnih ograničenja, posebno kada je riječ o poduzimanja mjera u eventualnim neredima.