{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija preuzela ulogu predsjedavajuće Evropske unije

F
1.1.2008. u 14:20
0
0
Slovenija preuzela ulogu predsjedavajuće Evropske unije
0
Slovenija preuzela ulogu predsjedavajuće Evropske unije
Foto: Reuters
Slovenija je preuzela 1. januara od Portugala ulogu predsjedavajuće Evropske unije za sljedeće polugodište i time postala prva bivša komunistička zemlja čiji će prioriteti biti rješavanje situacija u zemljama Balkana, posebno Kosova i ratifikacija Lisabonskog ugovora o institucijama.
"Predsjedavajuće Evropske unije se kreću od Atlantika ka Sredozemlju, ka Jadranskoj obali Slovenije, od Zapada prema Istoku", izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel, u noći od ponedjeljka na utorak, na portugalskom otoku Maderi, zvanično preuzimajući ulogu predsjedavajućeg EU iz ruku šefa portugalske doplomatije Luisa Amadoa.

"Pred nas su postavljeni veliki izazovi, a najveći su oni s kojima se Slovenija suočava od njene nezavisnosti 1991.", rekao je premijer Janez Janša u novogodišnjoj čestiki slovenskom narodu.

Slovenija namjerava odigrati u cijelosti svoju historijsku ulogu kao bivša republika ex-Jugoslavije, da bi poslužila kao most između EU i zemalja Balkana u jednom teškom trenutku kada se očekuje brzo proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Jedan od naših glavnih ciljeva bit će da postignemo jedinstven stav unutar EU o tom dosjeu", rekao je državni sekretar za evropske poslove Janez Lenarčič.

Ne izgovarajući tabu riječ nezavisnost, Rupel je prošle sedmice u Bruxellesu rekao da "taj proces treba biti zaključen do kraja predsjedavanja Slovenije, 30. juna 2008.".

U širem kontekstu, Slovenija želi da "ubrza proces priključenja" Evropskoj uniji svih bivših jugoslavenskih republika.

"Za to tražimo da se ispune svi kriteri za priključenje, ali želimo da Evropa bude više raspoložena u pružanju pomoći tim zemljama a ne da se zadovoljava samo pasivno čekajući", naglasio je Lenarčič.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: