Svijet
0

Slovenija: Prema anketama Tuerk ispred Peterlea

FENA
Prema anketama koje je u subotu objavilo slovensko novinstvo više izgleda za pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati 11. idućeg mjeseca ima Danilo Tuerk (Tirk) nego Alojz Peterle koji je u anketama pred prvi krug važio za favorita.

Prema anketi ljubljanskog lista "Delo" provedenoj sredinom tjedna u kojoj je sudjelovalo 611 ispitanika, za Tuerka bi glasovalo 61,4 posto ispitanih, za Peterlea 29,3 posto, dok 9,3 posto još nije odlučilo kome bi dalo svoj glas.

Malo manju, ali još uvijek vrlo veliku prednost, Tuerku daje i anketa ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik" u kojoj je sudjelovalo 1000 ispitanika. Prema istraživanju "Dnevnika" Peterlea u sadašnjem trenutku podržava 29,8 posto ispitanika, Tuerka 58,3 posto, dok je neodlučnih birača 11,9 posto.

Prema obje ankete, u eventualnom srazu s konzervativcem Peterleom koji je u prvom krugu osvojio najviše glasova pobijedio bi i drugi kandidat lijevog centra Mitja Gaspari.

Gaspari je naime na izborima nedjelju osvojio oko 4.000 glasova manje od Tuerka, ali bi - doduše samo teoretski - još uvijek mogao ući u drugi krug izbora jer će u ponedjeljak rezultatima s domaćih birališta biti pribrojani glasovi slovenskih državljana koji su glasovali u inozemstvu, no očekuje se da će Tuerk zadržati svoju prednost.

Neki slovenski analitičari upozoravaju da prava kampanja tek slijedi u dva iduća tjedna kad će se Peterle i Tuerk morati jasnije opredijeliti prema političkim i društvenim pitanjima i kad će se prema njima rezolutnijom podrškom postaviti političke stranke koje ih podržavaju.

Ankete su Peterleu pred prvi krug izbora najavljivale uvjerljivu prednost od oko 15 posto pred u odnosu na kandidate lijevog centra, a osvojio je samo oko 4 posto glasova više od drugoplasiranog kandidata Tuerka, što je protumačeno velikim gubitkom glasova u samom finišu kampanje.

Za Tuerka je prednost, ali i opasnost što sada on u drugi krug ulazi kao favorit, ali je indikativno da je u samo nekoliko mjeseci uspio dobiti simpatije izbornog tijela iako je ranije bio politički anoniman i poznat samo kao sveučilišni profesor i nekadašnji diplomat.

S druge strane Peterle iza sebe ima dugogodišnju političku karijeru i prepoznatljivost, ali su ga birači previše povezivali s vladom premijera Janeza Janše kojoj je popularnost u padu, ocjenjuju slovenski analitičari.

I Tuerk i Peterle najavili su da neće mijenjati svoj dosadašnji način kampanje u kojoj su se biračima željeli predstaviti kao kandidati koji žele dati naglasak dignitetu predsjedničke funkcije i djelovati na povezivanju različitih političkih opcija.