Svijet
0

Slovenija: Predsjednik parlamenta neće se ispričati novinarima

FENA
Predsjednik slovenskog parlamenta France Cukjati u petak je odbio ispričati se novinarima i u izjavi za javnost odbacio tvrdnje da je premijeru Janezu Janši za parlamentarnom govornicom dopustio vrijeđanje novinara i napad na tu profesiju.

Poziv da se zbog Janšinih riječi u parlamentu predsjednik parlamenta javno ispriča u petak mu je uputio glavni urednik "Dela" Janez Markeš.

U javnom pismu objavljenom u "Delu", Markaš je ustvrdio da je Janša svoj nastup u parlamentu umjesto za političku raspravu iskoristio za "problematizaciju rada novinara", te doveo u pitanje "slobodu govora i protoka ideja", a vodeću slovensku novinsku kuću i najtiražniji dnevnik optužio da su preko kapitala povezani s oporbenim Socijalnim demokratima (SD).

Janša je svojim dvosatnim izlaganjem prije glasovanja o povjerenju govorio uglavnom o navodnoj kampanji oporbe, preko slovenskih novinarskih udruga, koja šteti ugledu Slovenije u inozemstvu, napisao je Markaš. On također tvrdi da je Janša "oduzeo dignitet novinarima i instituciji parlamenta", pa zahtijeva od Cukjatija javnu ispriku zato što predsjednika vlade nije prekinuo kako to čini kada u parlamentu zastupnici krše poslovnik, te iznose neistinite ili uvredljive tvrdnje.

Na Markešovo javno pismo Cukjati je odgovorio priopćenjem za javnost u kojemu navodi da nije istina da je parlament bio zloupotrijebljen i da zato nema potrebe za isprikom.

Janša je u ponedjeljak u govoru prije glasovanja o povjerenju njegovoj vladi odbacio tvrdnje iz novinarske peticije da njegova vlada cenzurira medije i da je kriva za kršenje ljudskih prava. Janša je rekao da vlada pod kontrolom nema nijedan medij, ali da su vodeći mediji u Sloveniji u vlasništvu dvaju novinskih konglomerata na koje utjecaj ima ljevica. Pri tom je posebno istaknuo novinsko-izdavačku kuću "Delo" i "Večer" koji su u većinskom vlasništvu Pivovarne Laško.