{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Pravila o glasanju u dijaspori ostaju ista

F
24.10.2007. u 13:34
0
0
Slovenija: Pravila o glasanju u dijaspori ostaju ista
0
Slovenija: Pravila o glasanju u dijaspori ostaju ista
Pravila o glasovanju slovenskih državljana u susjednim državama i dijaspori neće se mijenjati unatoč kritikama da su netransparentna i da otvaraju prostor za manipulacije, a slovenska vlada tvrdi da je riječ o sličnom modelu glasovanja koje imaju u Italiji i Austriji, piše u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".
Odbijajući kritike oporbe na račun glasovanja poštom za pedesetak tisuća Slovenaca u izbornoj evidenciji, koji žive u drugim državama, a najviše u Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji i Argentini, ministar za javnu upravu Gregor Virant je rekao da je usporedbom s rješenjima koja o tome imaju Austrija i Italija ustanovio da je riječ o modelima sličnim slovenskom.

Tako pripadnici talijanske dijaspore dobivaju preporučenom poštom glasački listić i izborni karton u koji se moraju upisati i poslati ga izbornoj komisiji u domovini, dok Austrija predviđa i ovjeru potpisa glasača iz inozemstva, što slovenski zakon ne predviđa.

Virant je, navodi "Dnevnik", odbio tvrdnje da s načinom glasovanja, koji je ove godine prvi put primijenjen u prvom krugu predsjedničkih izbora, može doći do manipulacija na taj način da umjesto onoga kome je pismo poslano glasuje netko drugi ili da dođe do dvostrukog glasovanja, jer se u inozemstvu može glasovati i na diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Po našem je uvjerenju dovoljno jamstava da će izborni materijal doći u ruke pravog glasača i da će ga on vratiti", rekao je Virant, podsjetivši da je za takva izborna pravila početkom godine glasovala i opozicija koja ih sada napada. Osim toga, podsjetio je da bi eventualno krivotvorenje potpisa birača bilo opasno jer je riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena i zatvorska kazna.

Od oko 75.000 državljana u inozemstvu s pravom glasa izborna je komisija pred izbore poslala skoro 50.000 glasačkih listića, a od toga je oko 5.000 birača koji su sami izrazili želju da glasuju. Po ranijim pravilima, glasovati su u inozemstvu mogli samo oni koji su izrazili takvu želju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: