Svijet
0

Slovenija: Ponosna i zadovoljna dvogodišnjim stažom u EU

FENA
Slovenija može biti ponosna i zadovoljna onim što je postigla u dvije godine od svog ulaska u Europsku uniju, navelo je u nedjelju u izjavi za javnost slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Slovenija se dokazala kao prodorna i uspješna članica, a svojim znanjem i iskustvom ojačala je integraciju", ocjenjuje se u izjavi.

Zajedno sa još devet država Slovenija je ušla u Europsku uniju 1. maja 2004. godine, a u noći pred taj događaj njeno je članstvo na svečanosti u Novoj Gorici pozdravio tadašnji predsjendnik Europske komisije i sadašnji talijanski mandatar Romano Prodi, rekavši da je riječ o povijesnom događaju za cijeli kontinent.

Proslava dvogodišnjice članstva trebala se održati večeras na istom mjestu u suorganizaciji s talijanskom Gorizijom, ali je otkazana zbog nevremena i kiše zbog čega je otpala i većina tradicionalnih manifestacija na otvorenom pred praznik 1. maja.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je u izjavi za javnost da će Slovenija i dalje kao jedan od svojih prioriteta u Europi imati stabilizaciju i smirivanje na području zapadnog Balkana, da je zainteresirana za članstvo tih država u Europskoj uniji kao i za to da one što prije usvoje europska pravila i standarde.