Svijet
0

Slovenija: Oporba zabrinuta "mobiliziranjem" glasača koji žive u inostranstvu

FENA
Vodeće oporbene stranke lijevog centra u Sloveniji zabrinute su mogućnošću da bi moglo doći do manipulacije s glasovima iz dijaspore na predsjedničkim izborima koji se održavaju 21. listopada jer desnica mobilizira svoje potencijalne glasače u inozemstvu, ističe u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u udarnoj temi na svojoj naslovnoj stranici.

Od raspisivanja izbora prije dva mjeseca registrirano je preko 24.000 novih državljana s prebivalištem u inozemstvu koji imaju pravo glasovanja, navodi list.

Jedan zastupnik liberalnih demokrata (LDS) i jedan zastupnik Socijalnih demokrata (SD) ocijenili su nakon zadnje sjednice državne izborne komisije da se pojavljuju sumnje u pravilnost izbora i da će pokrenuti odgovarajuće postupke kako bi se dileme o načinu glasovanja dijaspore pojasnile i ispravile. Uz to, vladi postavljaju pitanje je li istina da "selektivno dijeli slovensko državljanstvo", pa će na izborima glasovati više slovenskih iseljenika iz Argentine, nego Slovenaca koji žive na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako piše "Dnevnik", poznato je da su Slovenci u Argentini, u koju su nakon drugog svjetskog rata emigrirale "domobranske" obitelji, većinom desne, a Slovenci u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori većinom lijeve političke opcije, pa bi to možda moglo biti i presudno ako u prvom krugu izbora ne pobijedi nijedan kandidat, a u drugom razlika između "lijevog" i "desnog" kandidata bude tijesna.

"Dnevnik" pojašnjava da je glavni problem razlika neusuglašenost dvaju zakona koji se odnose na izborna pravila. Od ove godine slovenski državljani u inozemstvu na izborima mogu sudjelovati i tako da glasački listić pošalju poštom u domovinu, dok su prije to mogli samo na diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Jedan zakon predviđa da oni za glasovanje poštom moraju izraziti želju, što je učinilo samo pet tisuća takvih potencijalnih glasača, iako ih je u inozemstvu oko 50.000. Komisija, međutim, glasačke listiće šalje svima za koje ima podatke, "mobilizirajući" pritom posebno glasače desnice, što bi moglo biti upitno, piše list. "Dnevnik" navodi da zbog problema s evidentiranjem glasača postoje i bojazni da bi dijaspora mogla glasovati dva puta, jednom preko pošte, a drugi put i na ambasadama i konzulatima, ako se stvari do izbora koji se održavaju kroz 10 dana ne razjasne.

Prema do sada objavljenim istraživanjima, na izborima 21. listopada malo je mogućnosti da jedan od 7 kandidata osvoji natpolovičnu većinu, pa će biti potreban drugi izborni krug u kojem će se ogledati dva najuspješnija iz prvog. Po istraživanjima za sada u predizbornoj kampanji vodi nekadašnji premijer i zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle na čijoj su strani stranke lijevog centra premijera Janeza Janše. Iza njega su plasirani Danilo Tuerk (Tirk), nekadašnji istaknuti diplomat i profesor međunarodnog prava, kojega podržavaju Socijalni demokrati (SD) i bivši guverner centralne banke Mitja Gaspari, kojega podupiru Liberalni demokrati Slovenije (LDS). Jedan od njih dvojice vjerojatno će se morati u drugom krugu ogledati s Peterleom, kojemu pripisuju prednost, iako ne tako uvjerljivu da bi mu jamčila pobjedu unaprijed.