Svijet
0

Slovenija obilježila uvođenje eura

FENA
Andreja Bajuk, Slovenski ministar finansija; Foto: AFP
Andreja Bajuk, Slovenski ministar finansija; Foto: AFP
Pristupanje eurozoni nakon ulaska Slovenije koja je u tome uspjela kao prva od novih članica EU-a otvoreno je i poželjno i za druge članice koje ispune uvjete, istakli su u ponedjeljak u Ljubljani europski državnici i dužnosnici Europske unije na proslavi "Dobrodošlice euru".

Euro nije samo makroekonomija nego velik projekt mira, slobode, demokracije i ljudskih prava, istaknuo je čestitajući premijeru Janezu Janši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na skupu na kojem su slovenska vlada i središnja banka ugostile oko 200 uzvanika iz europskih država i Bruxellesa.

Ako se pogledaju rezultati eura od njegove pojave kao obračunske jedinice 1999. godine i puštanja u opticaj u 12 država prije pet godina, onda se može reći da je on postigao uspjeh, rekao je Predsjednik Europske središnje banke Jean Claude Trichet.

Po njegovim je riječima euro u proteklim godinama postigao vlastitu stabilnost i osigurao stabilnost cijena, stvoreni su uvjeti za ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta, ali i dalje treba inzistirati na poštovanju sporazuma o stabilnosti i rasti i povećavati konkurentnost europskih ekonomija u području eura.

Na hrabrosti da se odluči na ispunjavanje maastrichtskih kriterija i tako prihvati zajedničku europsku valutu euro Sloveniji je na svečanosti čestitala i njemačka kancelarka Angela Merkel, rekavši da bi se i druge zemlje EU-a morale ugledati u Sloveniju jer je ona pokazala da se prava nastojanja i žrtve isplate.