Svijet
0

Slovenija: Nije bilo kršenja zakona u crkvama prilikom izbora

FENA
Ljubljanski profesor politologije Igor Lukšič nije kršio zakon kada je svojim studentima dao zadatak da u crkvama i oko njih prate hoće li svećenici govoriti o politici na izbornu nedjelju i hoće li vjernicima preporučiti glasovanje za jednog od dvojice kandidata.

Takvu je odluku u ponedjeljak objavila nacionalna povjerenica za javne informacije Nataša Musar Pirc, nakon što su birači velikom većinom glasova za predsjednika već izabrali "laički" usmjerenog Danila Tuerka (Tirka), a ne "klerikalnog" Alojza Peterlea.

Povjerenica je razmotrila prijavu skupine studenata teologije i ocjenu jednog od slovenskih biskupa da se u tom slučaju radilo o nezakonitu praćenju, čime su navodno bila kršena ljudska prava "promatranih" vjernika, kao i izjave više stranaka koje su podržavale Peterlea u ocjeni da se radilo o uhođenju vjernika koje podsjeća na nekadašnja vremena, no nije ustanovila nepravilnosti.

Afera o navodnom "udbaškom" pokrivanju crkava na izbornu nedjelju pojavila se kao segment u negativnoj kampanji izbornih stožera obaju predsjedničkih kandidata, jer je Lukšič, koji predaje osnove politologije na fakultetu političkih znanosti, ujedno i potpredsjednik Socijalnih demokrata (SD), stranke koja je najviše podržala kandidaturu novog predsjednika Danila Tuerka i najviše doprinijela njegovu izboru.

Optužbe protiv Lukšiča odbacilo je i vodstvo Sveučilišta u Ljubljani, nakon što su se pojavili zahtjevi da bi on zbog afere morao odstupiti kao pedagog. Iznijeli su ih istaknuti predstavnici Slovenske demokratske stranke (SDS), premijera Janeza Janše, koji su, s druge strane, također sudjelovali u negativnoj kampanji protiv drugog kandidata, Tuerka - i to tvrdnjama da se u vrijeme osamostaljenja Slovenije nije ponašao kao domoljub, nego da je djelovao u "jugoslavenskom izaslanstvu" u jednom odboru UN-a u Ženevi, što je on energično opovrgnuo.

Lukšič je najbliži suradnik i glavni teoretičar stranke Boruta Pahora, čiji su Socijalni demokrati od izbora Tuerka za predsjednika najviše profitirala, a Pahor se nada da će njegova stranka nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine od Tuerka dobiti mandat za sastav vlade lijevog centra.

Lukšič i predstavnici sveučilišta nazvali su optužbe o "uhođenju" vjernika apsurdnima, jer tvrde da se radi o normalnom istraživanju studenata kojima je Lukšič mentor, te da su se takva terenska istraživanja o kojima ne ostaje nikakav pismeni trag u nastavnom procesu koristila i ranije, bez ikakvih sumnjičenja koja su se u ovoj prilici pojavila zbog velikih političkih uloga oko toga tko će dobiti predsjedničke izbore.