|

Slovenija: Nije bilo kršenja zakona u crkvama prilikom izbora

Slovenija: Nije bilo kršenja zakona u crkvama prilikom izbora
0
F
FENA
12.11.2007. u 17:12
0
komentara
0

dijeljenja
Slovenija: Nije bilo kršenja zakona u crkvama prilikom izbora
Ljubljanski profesor politologije Igor Lukšič nije kršio zakon kada je svojim studentima dao zadatak da u crkvama i oko njih prate hoće li svećenici govoriti o politici na izbornu nedjelju i hoće li vjernicima preporučiti glasovanje za jednog od dvojice kandidata.
Takvu je odluku u ponedjeljak objavila nacionalna povjerenica za javne informacije Nataša Musar Pirc, nakon što su birači velikom većinom glasova za predsjednika već izabrali "laički" usmjerenog Danila Tuerka (Tirka), a ne "klerikalnog" Alojza Peterlea.

Povjerenica je razmotrila prijavu skupine studenata teologije i ocjenu jednog od slovenskih biskupa da se u tom slučaju radilo o nezakonitu praćenju, čime su navodno bila kršena ljudska prava "promatranih" vjernika, kao i izjave više stranaka koje su podržavale Peterlea u ocjeni da se radilo o uhođenju vjernika koje podsjeća na nekadašnja vremena, no nije ustanovila nepravilnosti.

Afera o navodnom "udbaškom" pokrivanju crkava na izbornu nedjelju pojavila se kao segment u negativnoj kampanji izbornih stožera obaju predsjedničkih kandidata, jer je Lukšič, koji predaje osnove politologije na fakultetu političkih znanosti, ujedno i potpredsjednik Socijalnih demokrata (SD), stranke koja je najviše podržala kandidaturu novog predsjednika Danila Tuerka i najviše doprinijela njegovu izboru.

Optužbe protiv Lukšiča odbacilo je i vodstvo Sveučilišta u Ljubljani, nakon što su se pojavili zahtjevi da bi on zbog afere morao odstupiti kao pedagog. Iznijeli su ih istaknuti predstavnici Slovenske demokratske stranke (SDS), premijera Janeza Janše, koji su, s druge strane, također sudjelovali u negativnoj kampanji protiv drugog kandidata, Tuerka - i to tvrdnjama da se u vrijeme osamostaljenja Slovenije nije ponašao kao domoljub, nego da je djelovao u "jugoslavenskom izaslanstvu" u jednom odboru UN-a u Ženevi, što je on energično opovrgnuo.

Lukšič je najbliži suradnik i glavni teoretičar stranke Boruta Pahora, čiji su Socijalni demokrati od izbora Tuerka za predsjednika najviše profitirala, a Pahor se nada da će njegova stranka nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine od Tuerka dobiti mandat za sastav vlade lijevog centra.

Lukšič i predstavnici sveučilišta nazvali su optužbe o "uhođenju" vjernika apsurdnima, jer tvrde da se radi o normalnom istraživanju studenata kojima je Lukšič mentor, te da su se takva terenska istraživanja o kojima ne ostaje nikakav pismeni trag u nastavnom procesu koristila i ranije, bez ikakvih sumnjičenja koja su se u ovoj prilici pojavila zbog velikih političkih uloga oko toga tko će dobiti predsjedničke izbore.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.