{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Nestaju 'euroskeptici', a složenice s prefiksom euro sve popularnije

F
10.10.2007. u 12:58
0
0
Slovenija: Nestaju 'euroskeptici', a složenice s prefiksom euro sve popularnije
0
Slovenija: Nestaju 'euroskeptici', a složenice s prefiksom euro sve popularnije
Složenice s tvorbenim prefiksom euro sve su češće u suvremenom slovenskom jeziku, no dok se neke stare poput, eurokomunizma i euroskeptika, više gotovo niti ne upotrebljavaju, svakodnevno u govornoj i medijskoj praksi niču nove.
Neke od njih, kao što su "evroponos" i "evroslavospev" (europonos i euroslavospjev) nisu baš najsretnije skovane, a, primjerice, riječ "evropodražitev" (europoskupljenje) možda nije ni politički korektna jer sugerira da je za poskupljenja i veću inflaciju u ovoj godini kriva zajednička europska valuta koju je Slovenija uvela početkom godine.

Kako u srijedu navodi ljubljansko "Delo", iz novog izdanja pravopisa koji izdaje Slovenska akademija znanosti i umjetnosti (SAZU) kao primjeri složenica s prefiksom euro uključene su po prvi put riječi "evropokrajina" i "evroposlanec" (euroregija i eurozastupnik), ali je ispala složenica "evroskeptik", koja imala jaku frekvenciju u govornom i pisanom jeziku prije uključivanja Slovenije u EU 2004. godine.

Da bi potkrijepio stajalište kako s eurosloženicama ne treba pretjerivati, vodeći slovenski list navodi sljedeću "eurorečenicu" koju bi mogao zabilježiti neki birokratski "euroeuforik" u pripremi neke "euroradionice".

"Na eurokalendaru su predviđene euroradionica i eurokonferencija, a sudionici će zapjevati euroslavospjev, kako im diktira europonos, unatoč zabilježenim europoskupljenjima."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: