{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Nestaju 'euroskeptici', a složenice s prefiksom euro sve popularnije

F
10.10.2007. u 12:58
0
0
Slovenija: Nestaju 'euroskeptici', a složenice s prefiksom euro sve popularnije
0
Slovenija: Nestaju 'euroskeptici', a složenice s prefiksom euro sve popularnije
Složenice s tvorbenim prefiksom euro sve su češće u suvremenom slovenskom jeziku, no dok se neke stare poput, eurokomunizma i euroskeptika, više gotovo niti ne upotrebljavaju, svakodnevno u govornoj i medijskoj praksi niču nove.
Neke od njih, kao što su "evroponos" i "evroslavospev" (europonos i euroslavospjev) nisu baš najsretnije skovane, a, primjerice, riječ "evropodražitev" (europoskupljenje) možda nije ni politički korektna jer sugerira da je za poskupljenja i veću inflaciju u ovoj godini kriva zajednička europska valuta koju je Slovenija uvela početkom godine.

Kako u srijedu navodi ljubljansko "Delo", iz novog izdanja pravopisa koji izdaje Slovenska akademija znanosti i umjetnosti (SAZU) kao primjeri složenica s prefiksom euro uključene su po prvi put riječi "evropokrajina" i "evroposlanec" (euroregija i eurozastupnik), ali je ispala složenica "evroskeptik", koja imala jaku frekvenciju u govornom i pisanom jeziku prije uključivanja Slovenije u EU 2004. godine.

Da bi potkrijepio stajalište kako s eurosloženicama ne treba pretjerivati, vodeći slovenski list navodi sljedeću "eurorečenicu" koju bi mogao zabilježiti neki birokratski "euroeuforik" u pripremi neke "euroradionice".

"Na eurokalendaru su predviđene euroradionica i eurokonferencija, a sudionici će zapjevati euroslavospjev, kako im diktira europonos, unatoč zabilježenim europoskupljenjima."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: