Svijet
0

Slovenija: Nekadašnjem direktoru Merkura Viši sud povećao kaznu zatvora

FENA
Bine Kordež
Bine Kordež
Viši sud proglasio je bivšeg direktora slovenskog trgovačkog lanca Merkur, Binu Kordeža, krivim za protupravno stjecanje materijalne koristi i krivotvorenje poslovnih dokumenata te ga osudio na kaznu od šest godina i pet mjeseci zatvora, nakon što je na prvostupanjsku presudu, po kojoj je Kordež bio osuđen na pet godina zatvora, žalbu podnio i tužitelj Jože Kozina, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Kordež je lanac za trgovinu tehničkom robom vodio u vrijeme Merkurove najveće ekspanzije, a 2007. bio čak proglašen i najuspješnijim slovenskim menadžerom.

Njemu i suradnicima sudilo se zbog poslovnih malverzacija povezanih s tzv. tajkunskom privatizacijom tvrtke. Riječ je o nekoć proširenom modelu menadžerskog otkupa kojim su poslovodstva nekadašnjih društvenih poduzeća, preko vlastitih tvrtki koje su osnivali, otkupljivala tvrtke koje su vodili, a da za to nisu imala vlastita sredstva nego preko kredita banaka. Banke su u to vrijeme za jamstvo kredita prihvaćale tadašnju vrijednost dionica tvrtki koje su se privatizirale.

Model je došao u krizu nakon izbijanja financijske krize, kad je vrijednost dionica pala pa se krediti nisu mogli otplaćivati niti financijskim ispumpavanjem tvrtki, a kasnije je nazvan modelom tajkunske privatizacije.

Kordež je Merkur vodio desetak godina, a lanac je u vrijeme najveće ekspanzije imao milijardu eura godišnjih prihoda, ali se prije dvije godine morao restrukturirati kako bi izbjegao stečaj i kako bi banke i dobavljači pristali na reprogram više od 300 milijuna eura potraživanja.