Svijet
0

Slovenija: Najavljeni protesti zbog pada prometa nakon izgona pušača

FENA
Slovenski ugostitelji najavili su javne prosvjede zbog rapidnog pada prometa izazvanog zakonom o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, pišu u petak slovenski mediji.

Mediji navode kako je za sada osamljen slučaj dosjetljivog vlasnika koji je nevolji doskočio tako da je u dijelu lokala na godinu dana prijavio prebivalište pa gostima na "privatnom teritoriju" dopušta pušiti, što zakon ne zabranjuje.

Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima stupio je na snagu početkom kolovoza, ali su ugostitelje spašavale terase na kojima se smije pušiti, no hladniji dani pokazali su veliki pad posjeta i dramatičan pad prometa. Poslovne udruge ugostitelja najavile su javne prosvjede jer vladu ne uspijevaju uvjeriti da su potrebne modifikacije u zakonu kojima bi im se omogućilo da prežive, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Promet je svaki dan manji, a s hladnijim danima povećava se i broj zaposlenih koje muče prehlade. Moraju posluživati goste na terasama, jer ih u zatvorenom prostori i nema. Tražimo da nam se predstavi alternativno rješenje za kriznu situaciju", izjavio je jedan ugostitelj za "Dnevnik". Kako navodi list, zahtjevu ugostitelja oštro se suprotstavljaju društva oboljelih od raka te ministarstvo zdravstva, a i inspektori su s hladnijim danima počeli poduzimati strože preglede vezane uz primjenu zakona.

Dosjetljivog gostioničara iz mjesta Zagorje, koji je dio lokala pretvorio u privremeno prebivalište i prijavio se na tu adresu kako bi zadržao i goste-pušače, posjetio je i inspektor, ali nije otkrio nikakvu nepravilnost jer se u privatnim prostorijama smije pušiti, piše u petak ljubljansko "Delo".

"Gosti sjede na mom teritoriju i mogu im bez problema dopustiti da puše", izjavio je vlasnik "Fejst puba" iz Zagorja Sandi Ritter, koji je od 300 četvornih metara lokala 114 kvadrata proglasio stambenim prostorom i na općini na godinu dana prijavio u njemu privremeno prebivalište.

Zdravstveni inspektor Simon Zajc, koji je posjetio privatni dio gostionice, nije imao primjedbi i rekao je da se zakon time ne krši, te bio zahvalan što ga je Ritter pustio u svoje privatne prostorije iako je imao prava da njegov posjet odbije, piše "Delo". Prekršiteljima-gostioničarima zakon propisuje kaznu od 800 eura.

Kako navodi vodeći slovenski list, Ritter je prostoriju u kojoj se smije pušiti opremio u stilu nostalgije za "starim vremenima", s 40-ak godina starim namještajem, a puši se ispod slike bivšeg jugoslavenskog predsjednika Tita.