Svijet
0

Slovenija: Liječnici od petka u štrajku, vlada ne želi popustiti pritiscima pred izbore

FENA
Slovenski liječnici zaposleni u javnom zdravstvu u petak će, po svemu sudeći, započeti s već najavljenim štrajkom, jer s vladom nisu uspjeli postići sporazum o povećanju plaća, doznaje se u ponedjeljak u Ljubljani.

Kako je izjavio ministar za javnu upravu Gregor Virant, vladin pregovarač s liječničkim sindikatom Fides, postoji velika vjerojatnost da će do štrajka doći jer liječnički sindikat zahtijeva 30-postotno povećanje plaća, a vlada ne namjerava povećati svoju zadnju ponudu o povišici od 14 posto.

"Popuštanje bi značilo raspad sustava plaća u javnom sektoru i izazvalo svojevrstan rat među sindikatima", rekao je Virant, podsjećajući da su štrajkove za povećanje plaća najavili i suci, te da ga najavljuje i sindikat zaposlenih u školstvu i znanosti.

Virant je još prošlog tjedna, komentirajući zahtjeve raznih sindikata, rekao da se radi o pokušaju ucjenjivanja sadašnje vlade koju na jesen čekaju parlamentarni izbori, ali da neće biti popuštanja i da sadašnja vlada može "riskirati" i poneki štrajk, ali ne želi ugroziti stabilnost javnih financija.

Liječnički sindikat, koji je 1996. godine velikim 40-dnevnim štrajkom postigao znatno poboljšanje plaća liječnika u javnom zdravstvu, tvrdi međutim da sva tadašnja obećanja o boljem financijskom položaju liječnika nisu ispunjena i da je vrijednost njihovih primanja zadnjih godina prepolovljena. Među ostalim tvrde da su plaće liječnika u Sloveniji za 30 posto manje nego u Portugalu, koji je po nacionalnom dohotku slabiji od Slovenije i da idućih godina zato postoji opasnost odlaska većeg broja najboljih medicinskih kadrova u druge države Europske unije.