Svijet
0

Slovenija: Lažni predsjednički kandidat odustao

FENA
Artur Štern (42) djelovao je kao najekstravagantniji, ali i najobrazovaniji kandidat za novoga slovenskog predsjednika, no objavio je da odustaje od kandidature i da je sve bila šala od koje će nastati dokumentarni film jer je sa suradnicima svoje susrete s biračima snimao skrivenom kamerom.

"Vjerujemo da će film pomoći da se promijeni zakon o predsjedničkim izborima. Za posao čistačice zahtijeva se radno iskustvo, za mnoga radna mjesta uvjet je srednja škola, a za predsjednika se može prijaviti svatko", objavio je danas njegov izborni stožer.

Kako su javili slovenski mediji, ekstravagantni intelektualac s dva doktorata znanosti, javnosti poznat po nastupima na televizijskim kviz-natjecanjima, vlastitu ugostiteljskom poslu, te kolumnama koje je pisao za nekoliko vodećih listova i magazina, priznao je kako se pretvarao da želi postati slovenskim predsjednikom. Također je priznao da je sa suradnicima u tijeku kampanje skrivenim kamerama snimao svoje javne nastupe i publiku koja ga je podupirala, te birače koji su mu nudili potpise potrebne za isticanje kandidature.

Po slovenskom zakonu o izborima za predsjednika, za najviši položaj u državi, može se kandidirati svaki punoljetan graðanin koji osigura potpise 5000 birača ili jamstvo najmanje triju zastupnika u parlamentu.

Film "Gola istina", u kojem kao glavni glumac nastupa Artur Štern, a u sporednim ulogama i kao statisti svi koji su se našli u kadru redatelja Francija Keka i Vojka Anzeljca, u kinima će se, kako očekuju producenti, pojaviti uskoro, javila je komercijalna televizijska postaja POP-TV.

U tijeku kampanje i javnih nastupa u kojima je prikazivao pokrete u karateu, svirao na gitari ili tvrdio da je pijan, ili da su ga pretukli, Štern je prikupio nešto više od stotinu potpisa birača. No nije poznato koliko je eura skupio za svoju kampanju na računu koji je, po propisima, otvorio kao pravi kandidat u jednoj komercijalnoj banci.

Lažni predsjednički kandidat je, meðu ostalim, obećavao besplatno školstvo i zdravstvo, te uravnotežen socijalni i regionalni razvoj u zemlji.