{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija kao kukavičje jaje u EU

F
23.12.2008. u 16:18
0
4
Slovenija kao kukavičje jaje u EU
0
Slovenija kao kukavičje jaje u EU
Slovenija je kukavičje jaje u gnijezdu Evropske unije, koja je propustila prije primitka Slovenije tražiti od nje jamstvo da neće blokirati pristup Hrvatske, piše u utorak austrijski list Wiener Zeitung.
Perspektiva takozvanog zapadnog Balkana, bivša Jugoslavija bez Slovenije, a s Albanijom i njegovog pristupa EU danas nije tako dobra kao pet godina ranije jer je samo Slovenija postala članicom EU-a i NATO-a.

"EU je sa Slovenijom očito položila kukavičje jaje u gnijezdo", piše Wiener Zeitung. Autor teksta objašnjava tu tvrdnju zaključkom da je EU propustila zatražiti od Ljubljane da svoje bilateralne probleme sa Zagrebom riješi prije pristupa ili da dadne jamstvo da neće blokirati pristup Hrvatske.

"Hrvatska tako praktično gotovo da i nema šanse okončati pristupne pregovore do kraja 2009.", piše list, dodajući da bi to bilo moguće jedino ako bi EU iznenada ponudila "diskontne cijene" za zaključenje pojedinih poglavlja pristupnih pregovora ili ako bi Hrvatska odjednom postala iznimno djelotvorna.

"Ta dva scenarija mogla bi se međutim ostvariti jedino kad bi Slovenija i Hrvatska prije toga bilateralno riješile svoj sukob ili bile spremne prihvatiti arbitražu".

Sad je, tvrdi list, i sama EU zainteresirana za rješenje spora, jer bi se promjene u Lisabonskom ugovoru u korist Irske trebale prihvatiti ratifikacijom sporazuma o pristupu Hrvatske.

Moguće je da cijela EU izvrši pritisak na Sloveniju, iako nije jasno koji bi uspjeh toga bio, piše list a prenosi Hina, spominjući i druge slučajeve neriješenih pitanja između članica i nečlanica, poput grčko-makedonskog spora i nizozemskog blokiranja Srbije u njezinom približavanju EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: