Svijet
0

Slovenija: Još jedna knjiga o Titu

FENA
Zanimanje za tajne ili neistražene detalje iz života bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita u Sloveniji je i dalje vrlo živo pa je ovih dana izašla još jedna knjiga o Titu.

Mladinska knjiga iz Ljubljane objavila je knjigu "Tito bez maske" za koju njezin autor, novinar Miro Simćić kaže da je monografija u kojoj dokumentima ili preko svjedoka događaja potvrđuje ili opovrgava neke teorije o Titovu životu i smrti u bolnici u Ljubljani 1980.

Slovensku publiku, kako knjigu najavljuju ovdašnji mediji, najviše će zanimati pojedinosti o tome zašto se primjerice Tito prije smrti odlučio za odlazak u ljubljanski Klinički centar a ne za liječenje u Beogradu, koliko su realne pretpostavke o njegovu "grofovsku podrijetlu" itd.

Posebno zanimljivim detaljima slovenski mediji ocjenjuju poglavlja knjige u kojima se spominje teorija da je Titu njegovu suprugu Jovanku "podmetnula" Udba, zašto se s njom razišao i drugo. Kako u prilogu o Simćićevoj knjizi navodi portal Slovenske televizije, na tu teoriju je već reagirala Titova udovica rekavši da zna za fascikl u slovenskom državnom arhivu u kojemu su navedene takve tvrdnje. Ona je međutim izjavila da je to "maslo" slovenskog političara Stane Dolanca koji je imao veliki utjecaj i na Tita. Knjiga sadrži i dosta fotografija, od kojih su neke objavljene prvi put.