Svijet
0

Slovenija: Janšinoj vladi izglasano povjerenje

FENA
Foto: Pop TV
Foto: Pop TV
Slovenski parlament izglasovao je kasno navečer u ponedjeljak povjerenje vladi premijera Janeza Janše na osnovu zahtjeva koji je on parlamentu uputio u četvrtak.

Janšina vlada dobila je potporu 51 zastupnika u parlamentu, dok su 33 zastupnika bila protiv. Janša je nakon glasovanja rekao da zahvaljuje za potporu koja će njegovoj vladi omogućiti da se posveti uspješnom predsjedavanju Europskom unijom i povećanju blagostanja i napretka u Sloveniji, ali je izrazio i razočaranje ponašanjem opozicije koja se tijekom rasprave o radu njegove vlade nije ogradila od "ocrnjivanja vlade i Slovenije" u inozemstvu.

Janša zato nije isključio da će ponovno razmotriti ostavku ako se nastavi "difamacija njegove vlade i države preko politički sponzoriranih akcija" nevladinih organizacija i strukovnih organizacija novinara.

Premijer je rekao da se nada da je i parlamentarna rasprava uz njegov zahtjev za glasovanjem o povjerenju vladi potaknula raspoloženje u kojemu će opozicija imati manje spremnosti za "izvoz laži".

Janša je o razlozima svog za mnoge iznenađujućeg poteza da traži glasovanje o povjerenju vladi mjesec i pol dana pred datumom kad Slovenija preuzima predsjedavanje EU-om govorio u ponedjeljak u parlamentu u dvosatnom govoru, te rekao da glasovanje o povjerenju nije zatražio zbog testiranja snage svoje koalicije nego zato da se vidi je li opozicija spremna na temeljni politički konsenzus da se u vrijeme predsjedavanja Europskom unijom Slovenija u inozemstvu ne difamira tvrdnjama o kršenju ljudskih prava i medijskih sloboda.

Mogućnost da pred glasovanje o povjerenju izreknu svoj stav o vladi iskoristilo je tijekom višesatne rasprave više od dvije trećine zastupnika. Dok su oporbeni zastupnici tom prilikom navodili da je Janša pokušao stvoriti "umjetnu krizu" u državi kako bi pred biračima u slijedećoj izbornoj godini oporbi pokušao naprtiti teret "nedomoljubnog" i "nedržavotvornog" kritizerstva, te da je tako djelovao neodgovorno, Janšini zastupnici i članovi njegove koalicije oporbene su stranke optužili da kontroliraju dvije najmoćnije medijske kompanije i izvode kampanju protiv Janšine vlade za koju su ustvrdili da je onemogućila "tajkunizaciju" i monopole uspostavljene u vrijeme prijašnjih vlada lijevog centra.