Svijet
0

Slovenija: Janša rekonstruira vladu

FENA
Tri istaknuta ministra u slovenskoj vladi ponudila su u četvrtak ostavke premijeru Janezu Janši, kako bi mu omogućila rekonstrukciju kabineta, potrebnu za smirivanje odnosa s oporbom u pripremama za preuzimanje predsjedavanja Europskom unijom.

Na hitno sazvanoj konferenciji za novinare Janša je rekao da je prihvatio ostavke ministra zdravstva Andreja Bručana, ministra visokog školstva i znanosti Jure Zupana, te ministra prometa Janeza Božiča, te o tome već obavijestio parlament. "Oni su ostvarili dobre rezultate, a ostavkom su pokazali veliku mjeru korektnosti", rekao je Janša, dodavši da je u vladi ocijenjeno da će njihov odlazak onemogućiti neproduktivne napetosti s oporbom u vrijeme intenzivnih priprema za predsjedavanje Europskom unijom.

"Vlada nema vremena za besplodne polemike na osobnoj razini s oporbom", rekao je Janša, najavljujući da će uskoro biti poznata imena novih ministara, za što je potreban dogovor sa strankama u koaliciji.

Oporba je ministre zdravstva i visokog školstva zadnjih mjeseci kritizirala zbog, po njenoj ocjeni, sve slabijeg stanja u javnom zdravstvu i na sveučilištima, a ministra prometa zbog prespore i skupe gradnje cestovne infrastrukture, ali i sve većeg broja mrtvih na cestama. Protiv ministra zdravstva Bručana, koji je član Janšine stranke, najavljivala se i interpelacija u parlamentu.

Uz odlazak triju ministara slovenska vlada potvrdila je i smjenu dosadašnjeg direktora obavještajne službe SOVA Matjaža Šinkovca, što je već druga smjena na tom osjetljivom mjestu u zadnjih devet mjeseci, po svoj prilici opet vezana na afere koje su u tom razdoblju potresle obavještajnu zajednicu.