Svijet
0

Slovenija: Janša obećava europski razvojni zamah

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Slovenija bi u roku od pet godina mogla dostići prosječnu razvijenost Europske unije, uz uvjet podjele države na regije, što bi joj omogućilo učinkovitije korištenje europskih fondova, izjavio je slovenski premijer Janez Janša.

"Naš je strateški cilj postići godišnje stope rasta za tri postotna boda više od prosjeka rasta u Europskoj uniji, što bi nam najkasnije za deset godina, a možda već 2013. godine, omogućilo da dostignemo prosječnu razvijenost Europske unije", naveo je Janša u brošuri kojom obrazlaže potrebu dovršenja procesa podjele države na manje regije koji njegova vlada namjerava dovršiti do kraja ove godine.

Janša je te ocjene iznio u posebnoj brošuri o regionalizaciji, navodeći da je cilj postizanja europske razine razvijenosti teško postići bez regionalizacije, odnosno regionalnih projekata koji se financiraju korištenjem kohezijskih sredstava iz fondova Europske unije.

U zadnjih 17 godina Slovenija je prema ovdašnjim izvorima svoj bruto-društveni proizvod i prosječne neto plaće povećala za oko 60 posto, te se sada nalazi na 85 posto prosječne razvijenosti Europske unije, pri čemu neke rubne regije znatno zaostaju u odnosu na središnju Sloveniju, osobito regiju koja gravitira prema Ljubljani.

Među slovenskim ekonomistima sve je više kritika Janšine vlade zbog toga što je zadnjih nekoliko godina forsiranjem visokih stopa rasta i financiranjem projekata državnim sredstvima dovela do pojačane inflacije, te "pregrijavanja" gospodarstva, a zanemarila upozorenja da inflaciju mora zadržati na stopama iz vremena prije uvođenja eura, te da to vodi u socijalne konflikte.

Kako pišu slovenski mediji, povećanje inflacije i rast cijena hrane potkraj ovog i početkom sljedećeg mjeseca mogli bi istodobno izazvati novi val demonstracija. Štrajk preko 100.000 zaposlenih u javnoj upravi, najavljen za 30. siječnja, u utorak su podržali sindikati policijskih djelatnika i sindikat zaposlenih u školstvu i znanosti, a tjedan dana nakon toga štrajkati bi po najavama mogli i zaposleni u privatnom sektoru ako najkasnije do 25. siječnja ne dođe do dogovora vlade, poslodavaca i sindikata o povećanju plaća koje bi kompenziralo učinke poskupljenja s kraja prošle godine.

Janšina vlada ponudila je sindikatima isplatu 2-postotnih povišica, dok bi se još 2,5 posto kompenziralo uplatom u mirovinske fondove jer se boji da će zahtijevani rast plaća biti dodatni impuls inflaciji od 5,7 posto. Sindikati na to za sada ne pristaju i zahtijevaju povišicu "koja će se osjetiti u džepu", javljaju slovenski mediji.