Svijet
0

Slovenija: Istraga o ukradenom dokumentu dala rezultat?

FENA
Ljubljana
Ljubljana
Veleposlanik Marjan Šetinc, djelatnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova, osumnjičen je za otkrivanje diplomatske pošte o razgovorima slovenskih i američkih diplomata u Washingtonu pred Božić prošle godine, u kojima se Sloveniji preporučuje da prva prizna nezavisnost Kosova, objavili su u ponedjeljak popodne slovenski mediji.

Mediji su zapravo objavili protest izvršnog odbora sindikata diplomata u kojemu je osuđen postupak prema Šetincu koji se dogodio još u petak. Kako se navodi u njihovu priopćenju, u petak nešto prije 15 sati u sobu Šetinca, koji je od 1998. do 2002. godine bio veleposlanik Slovenije u Velikoj Britaniji, ušlo je osam osoba i naredilo mu da isključi računalo koje su onda zapečatili i predali policiji.

Na njegovo pitanje da mu objasne što se događa, odgovoreno mu je da je praćenjem utvrđeno kako je komunicirao s redakcijom dnevnog lista "Dnevnik". Riječ je o listu koji je prije dva tjedna, zajedno s beogradskom "Politikom", objavio sadržaj spomenute diplomatske bilješke, izazvavši u Sloveniji velik skandal. Slovenski diplomatski sindikat postupak prema Šetincu ocijenio je kao "nerazuman i ponižavajući".

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel još je u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV sugerirao da istraga o tome tko je novinarima izručio osjetljivo diplomatsko gradivo daje rezultate, rekavši da je stvar preuzela policija jer se radi o nečasnoj krađi dokumenta koje pripada ministarstvu vanjskih poslova.

Istovremeno, Rupel je negirao da je do "curenja" dokumenta došlo zbog navodno loših odnosa u ministarstvu i "osvete" ministru koji svoj resor drži željeznom rukom.