Svijet
0

Slovenija: Istraga o krađi diplomatske pošte se nastavlja

FENA
Slovenska policija pokrenula je istragu protiv nepoznatog počinitelja koji je otuđio dokument ministarstva vanjskih poslova o razgovorima američkih i slovenskih diplomata o priznanju Kosova, a u međuvremenu je međusobnim optužbama eskalirao sukob ministra Dimitrija Rupela i redakcije dnevnog lista "Dnevnik", koji je spomenuti dokument objavio, ali ne želi otkriti izvor koji mu ga je ustupio, javljaju u srijedu slovenski mediji.

Ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate izjavio je kasno sinoć za Slovensku televiziju da je pokrenuta istraga protiv nepoznatog počinitelja, te da je policija u kontaktu s državnim odvjetništvom, ali nije želio komentirati zapljenu službenog računala ambasadora Marjana Šetinca i kontrolu njegova telefona. Mediji tvrde da je taj postupak prema visokom dužnosniku u ministarstvu u najmanju ruku dvojben jer je postupak zapljene računala izvela jedna vrsta unutarnje sigurnosne komisije, po nalogu ministra Dimitrija Rupela, a ne policija, što je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Mate.

Ministarstvo vanjskih poslova oštro je zanijekalo sumnje redakcije "Dnevnika" da postupak prema Šetincu otvara sumnju da su i njihovi novinari bili pod kontrolom i da se bez odobrenja suda prisluškivalo njihovim telefonima.

"Ogorčeni smo i šokirani podmetanjima da smo kontrolirali telefonske razgovore novinara. Pritisci kojima je izloženo naše ministarstvo u vezi sa stvorenom aferom ometaju naš ozbiljan rad i štete Sloveniji koja predsjedava EU-om", objavilo je ministarstvo koje tvrdi da redakcija lista pokušava odvratiti pažnju javnosti s vlastite odgovornosti za objavljivanje osjetljive diplomatske bilješke.

"Dnevnik" u svom broju od srijede piše da su sedmorica djelatnika ministarstva vanjskih poslova ovih dana bila pod istragom zbog telefonskih kontakata s njihovim novinarima.

Svojom istragom o "zviždaču" iz ministarstva koji je otkrio dokument novinarima Rupel je možda kršio slovenski ustav jer je ustavni sud još 2000. godine donio pravorijek da se ispisi razgovora sa službenih telefona zaposlenika u državnoj upravi ne smiju pregledavati bez znanja korisnika, čak i kad su razgovori privatne naravi, te dodaje da su njihovi novinari sa zaposlenicima koji su pod prismotrom kontaktirali zbog drugih stvari, a ne radi dobivanja objavljene diplomatske bilješke.

"Rupelovi postupci su krajnje sporni jer se koristi metodama koje spadaju u jedno drugo stoljeće i jednom drugom političkom sustavu. Ministar vanjskih poslova sve više tone u živi pijesak autoritarne otuđenosti i arogancije", poručio je "Dnevnik" u svom komentaru od srijedu ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu.

Na nepravilnosti u istrazi o krađi diplomatske pošte upozoravaju i opozicijske stranke koje traže istragu na parlamentarnim odborima i očekuju da bi Rupel o cjelokupnoj problematici odnosa u njegovu ministarstvu morao referirati odboru za vanjsku politiku. "Želio bih da se istraga vodi tako da ne bi naškodila ugledu bilo kojega pojedinca, no događaji na ministarstvu su zabrinjavajući i ne povećavaju ugled Slovenije ni kod kuće ni u inozemstvu", rekao je za ljubljansko "Delo" od srijede zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor, predsjednik najjače oporbene stranke Socijalnih demokrata (SD).