Svijet
0

Slovenija gradi novu nuklearku

FENA
Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak najavio je da će gradnja drugog bloka NE Krško početi već 2013., na lokaciji uz sadašnju nuklearku, piše zagrebački Vjesnik.

Prema »Rezoluciji o nacionalnim razvojnim projektima do 2023.«, koju je slovenska vlada nedavno usvojila, uz sadašnju nuklearnu elektranu u Krškom gradit će se novi nuklearni blok jačine 1.000 megavata (prvi blok ima snagu od 720 megavata).

Njegova gradnja počela bi do 2015. godine, a finansirao bi se privatnim sredstvima i nadomjestio rastući deficit električne energije koji trenutno u Sloveniji iznosi 400 do 500 megavata. Prema njegovim riječima, riječ je o investiciji vrijednoj od 1,6 do dvije milijarde eura.

»Slovenija će u taj energetski projekt ići sama kako bi energetski postala neovisnija nego što je sada kad energiju mora uvoziti, a firma Eles Gen, slovenski suvlasnik NE Krško, može sama osigurati novac za taj projekt«, napomenuo je Vizjak.

Prema njegovim riječima, o gradnji drugog nuklearnog bloka već sada može se govoriti kao o realnosti budući da Slovenija troši sve više energije pa 30 posto uvozi.