Svijet
0

Slovenija: Drnovšek na udaru medija zbog "soliranja" oko granice s Hrvatskom

FENA
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek ponovo je postao metom kritika medija bliskih vladi premijera Janeza Janše, a razlog su skorašnji lokalni izbori, ali i njegovo navodno "soliranje" u vanjskoj politici prema Hrvatskoj.

Iako još nije potvrđeno da će na lokalnim izborima 22. listopada nastupiti sa svojim kandidatima za vodeća mjesta u većim slovenskim općinama, Drnovšekov nestranački Pokret za pravednost i razvoj već je dobio odličnu reklamu jer je predsjednik na svojim web-stranicama poručio političkim strankama da štede, a umjesto za velike plakate kandidata i medijsku promidžbu sredstva doniraju za dobrotvorne namjene.

Drnovšek je kazao da se budući slovenski gradonačelnici na plakatima reklamiraju "kao misice" te se izjasnio protiv rasipanja državnih sredstava na reklamiranje politike umjesto da političare reklamiraju njihovi programi, prijašnji rad i kredibilitet.

"Neka vlast dobije onaj koji je najmanje priželjkuje i onaj koji će najsavjesnije obavljati svoj posao, a ne onaj koji je opterećen pobjedom i sklapanjem kompromisa, pa mora zažmiriti kad vidi korupciju", napisao je Drnovšek na stranicama svoje udruge osnovane početkom godine u kojoj želi okupiti ljude zainteresirane za ekološke, humanitarne i socijalne probleme koji su se do sada politikom bavili samo kao amateri.

Na predsjednikove izjave reagirao je bivši ustavni sudac Peter Jambrek, istaknuti i utjecajni član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše koji je Drnovšeka nazvao medijskim manipulantom.

"Sadašnji je predsjednik profesionalno deformiran jer je od kada pamtimo na vlasti i na visokim funkcijama. Pravi je profesionalac na području manipuliranja javnošću, medijima i gospodarstvom, a to čini još uvijek iako mu to ne dopušta njegov ustavni položaj", rekao je Jambrek koji se spominje i kao mogući predsjendički kandidat na idućim predsjedničkim izborima.

Drnovšek je na to reagirao izjavom da Jambrek kao predstavnik desnice igra ulogu medijskog "političkog komesara" i da je svojim "uvredama" zapravo priznao da mu je "stao na rep".

Slovenci danas više ne pristaju na takvo "ideološko obračunavanje" i ne zanima ih tko je iz koje stranke ili koje je političke boje nego gledaju na vjerodostojnost političara i njihovo poštenje, naveo je Drnovšek, pozvavši Jambreka, da kao "nekadašnji ideološko-ustavni velikan" prestane gledati u prošlost i umjesto ideoloških obračuna počne s borbom za socijalnu pravednost i gospodarski razvitak.

Iz izjava Jabreka i njemu sličnih, navodi Drnovšek kao predsjednik Pokreta za pravednost i razvoj, vidi se "želja za vlašću, moći i novcem" koja se prikriva zakašnjelom ideologijom, a napadima na Drnovšeka žele pokazati "da će se obračunati sa svima što tu vlast ugrožava".

Vodeći slovenski dnevni list "Delo" u ponedjeljak je objavio komentar u kome kritizira navode Drnovšeka nakon njegova drugog ovogodišnjeg neformalnog susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem (na Brijunima) na kojemu su se opet dvojica predsjednika zauzela za pokušaj dogovora o granici.

"Delo" se u komentaru pita je li Drnovšekova najava nakon tog susreta da će zajedno s Mesićem uskoro predstaviti "rješenje za Piranski zaljev" uopće "ozbiljna" ili je riječ samo o nepotrebnom taktiziranju.

Drnovšekova najava budi razumljivu radoznalost jer je upravo on prije pet godina s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom postigao "do sada jedino mogući dogovor o granici", piše list u komentaru i dodaje da je pri tome pokazao veliku političku mudrost.

Čemu onda, dodaje list, taktiziranje sadašnjeg slovenskog predsjednika i je li uopće riječ o ozbiljnoj ideji ili taktiziranju.

Ako je riječ o prihvatljivoj ideji o Piranskom zaljevu, onda bi ga Drnovšek i Mesić "trebali odmah predstaviti javnosti i tako dati prilog rješenju problema", navodi "Delo".