Svijet
0

Slovenija: "Dobrodošlica euru" uz niz eminentnih gostiju, dolazi i Merkel

FENA
Niz najeminentnijih gostiju iz država Europske unije, te europskih institucija, odazvao se pozivu slovenske vlade da uveličaju manifestaciju kojom će ta država u ponedjeljak obilježiti preuzimanje europske valute i oproštaj od stare valute tolara.

Slovenija je jedinstvenu europsku valutu preuzela 1. siječnja ove godine, postavši tako 13. po redu država EU-a koja koristi euro i prva među "novim" članicama koja se pridružila eurozoni.

Tolar se koristiti do nedjelje, kada prestaje biti paralelno sredstvo plaćanja i definitivno se povlači "u povijest".

Na svečanost "Dobrodošao euro - zbogom tolar" koja će se održati u Ljubljani u ponedjeljak odazvao se niz uglednih gostiju, među njima predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, njemačka kancelarka Angela Merkel čija država predsjedava Unijom u prvoj polovici ove godine, guverner Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet i niz najviših gostiju iz drugih država EU-a.

Slovenski premijer Janez Janša pozvao je na manifestaciju za koju u slovenskim krugovima ocjenjuju da može osnažiti privrženost Europske unije integracijskim procesima i daljnjem širenju eurozone sve predsjednike vlada 27-orice, a ministar financija Andrej Bajuk i sve ministre financija iz tih država.

Događaj na najvišoj razini prilika je za Sloveniju da se još jednom potvrdi kao zemlja koja je u svim aspektima sposobna organizirati najviše međunarodne susrete, što je značajno i u perspektivi njenog preuzimanja predsjedanja Europskom unijom kroz godinu dana, ocjenjuju u Ljubljani.

Središnji dio događaja bit će u Cankarevom domu u Ljubljani, gdje će govoriti njemačka kancelarka Angela Merkel, a na konferenciji koju organizira slovenska Središnja banka i na kojoj će biti riječi o iskustvima 5-godišnjeg korištenja eura govorit će i guverner ECB-a Trichet.

Najviši slovenski dužnosnici imat će s gostima i više bilateralnih susreta.