Preokrenula u 2. krugu
123

Slovenija dobila prvu predsjednicu, Nataša Pirc Musar osvojila 54 posto glasova

F. H.
Foto: Screenshoot / 24ur.com
Foto: Screenshoot / 24ur.com
U drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji pobjedu je odnijela kandidatkinja Nataša Pirc Musar. Na osnovu 95,52 posto prebrojanih glasova, Pirc Musar je osvojila 54,04 posto, a njen protivkandidat Anže Logar 45,96 posto podrške birača.

Pirc Musar će sljedećih pet godina biti predsjednica Slovenije i na toj poziciji će zamijeniti Boruta Pahora. Pobijedila je na većini biračkih mjesta u Ljubljani, Mariboru, Kopru.

Anže Logar je bio kandidat opozicione Slovenske demokratske stranke bivšeg premijera desničara Janeza Janše. Pirc Musar je bila nezavisni kandidat, a podršku je dobila od vladajuće koalicije.

U prvom krugu izbora, Logar je dobio 33,96 posto potpore birača, a Nataša Pirc Musar 26,85 posto.

U prvom obraćanju Pirc Musar je kazala kako želi održati sastanke sa predsjednicima svih parlamentarnih stranaka kako bi vidjela gdje može pomoći.

"Voljela bih da možemo pronaći lijevo-desni, žuto-zeleni konsenzus. Bilo bi pogrešno kada bi svi mislili isto, ali naučimo slušati", rekla je Pirc Musar u pobjedničkom govoru

Dodala je da će se kao predsjednica savjetovati sa sva tri prethodna predsjednika.

"Voljela bih upoznati i Pahora kada postane bivši predsjednik, a Turk i Kučan su mi već dosta rekli o međunarodnim odnosima i kako svijet funkcionira", rekla je, dodavši da zna da će oni nekoliko puta dolaziti u predsjedničke dvore, pogotovo onda kad ona neće biti u stanju sama moći pronaći rješenje, kako je kazala.

Logar je priznao pobjedu nove predsjednice Slovenije i da očekuje da će ona biti predsjednica svih i surađivati sa svima jer Slovenija to treba.