{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Demonstranti osporili "ukidanje prava na pobačaj"

F
17.11.2006. u 13:08
0
0
Slovenija: Demonstranti osporili "ukidanje prava na pobačaj"
0
Slovenija: Demonstranti osporili "ukidanje prava na pobačaj"
Skupina demonstranata u petak je u Ljubljani prosvjedovala protiv najave da će se prekid neželjene trudnoće ubuduće plaćati, što je ministar za rad, obitelj i socijalnu skrb Janez Drobnič obrazložio kao jednu od mjera vlade za povećanje nataliteta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Demonstranti okupljeni oko "Neformalne studentske inicijative za pravo na pobačaj" oblijepili su ulaz u Drobničevo ministarstvo plakatima kojima se dovodi u pitanje takva mjera "pretvaranja žena u strojeve za rađanje", a u izjavi za javnost izrazili zabrinutost "stanjem demokracije u zemlji koja deportira Rome i ukida pravo na pobačaj" i pozvali premijera Janeza Janšu da se izjasni o ministrovoj najavi.

Drobnič je u srijedu, govoreći o nacionalnoj strategiji podizanja sada kritične stope nataliteta, rekao da će se preko ginekologa i državnih zdravstvenih komisija za odobrenje pobačaja ubuduće nastojati smanjiti broj prekida neželjene trudnoće.

Prema tim planovima, komisije bi ubuduće odobravale da se na trošak javnog zdravstva vrši prekid trudnoće samo u slučajevima kad bi porod mogao dovesti u pitanje zdravlje trudnice, dok bi u ostalim slučajevima za prekid trudnoće plaćale žene same. Prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva, u Sloveniji se godišnje u bolnicama obavi nešto više od 7.000 abortusa. Cijena jednog iznosi oko 500 eura, no do sada ga je plaćalo javno zdravstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: