{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Demonstranti osporili "ukidanje prava na pobačaj"

F
17.11.2006. u 13:08
0
0
Slovenija: Demonstranti osporili "ukidanje prava na pobačaj"
0
Slovenija: Demonstranti osporili "ukidanje prava na pobačaj"
Skupina demonstranata u petak je u Ljubljani prosvjedovala protiv najave da će se prekid neželjene trudnoće ubuduće plaćati, što je ministar za rad, obitelj i socijalnu skrb Janez Drobnič obrazložio kao jednu od mjera vlade za povećanje nataliteta.
Demonstranti okupljeni oko "Neformalne studentske inicijative za pravo na pobačaj" oblijepili su ulaz u Drobničevo ministarstvo plakatima kojima se dovodi u pitanje takva mjera "pretvaranja žena u strojeve za rađanje", a u izjavi za javnost izrazili zabrinutost "stanjem demokracije u zemlji koja deportira Rome i ukida pravo na pobačaj" i pozvali premijera Janeza Janšu da se izjasni o ministrovoj najavi.

Drobnič je u srijedu, govoreći o nacionalnoj strategiji podizanja sada kritične stope nataliteta, rekao da će se preko ginekologa i državnih zdravstvenih komisija za odobrenje pobačaja ubuduće nastojati smanjiti broj prekida neželjene trudnoće.

Prema tim planovima, komisije bi ubuduće odobravale da se na trošak javnog zdravstva vrši prekid trudnoće samo u slučajevima kad bi porod mogao dovesti u pitanje zdravlje trudnice, dok bi u ostalim slučajevima za prekid trudnoće plaćale žene same. Prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva, u Sloveniji se godišnje u bolnicama obavi nešto više od 7.000 abortusa. Cijena jednog iznosi oko 500 eura, no do sada ga je plaćalo javno zdravstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: