{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Crkva tužila državu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu

F
9.3.2008. u 12:03
0
0
Slovenija: Crkva tužila državu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu
0
Slovenija: Crkva tužila državu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu
Zbog odbijanja države da joj vrati otočić na sredini Bledskog jezera, Katolička crkva u Sloveniji obratila se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, uz molbu da tom predmetu dadne prednost.
"Na taj smo se potez odlučili nakon što smo temeljito proučili odluku slovenskog vrhovnog suda koja nam se čini nepravednom", izjavio je u subotu župnik bledske župe Janez Ambrožič, potvrđujući da je poslao žalbu u Strasbourg nakon što je Crkva u Sloveniji iscrpila sva pravna sredstva.

Vrhovni sud lani je donio presudu da se bledskoj župi u okviru denacionalizacije vraća crkvica na otoku, koja je svojevrsna turistička atrakcija, ali ne i sam otok, odnosno zemljište. Takvu je odluku onda potvrdio i Ustavni sud po čijem se pravorijeku nad otokom ne može steći vlasničko pravo jer se na njega odnosi Zakon o zaštiti kulturnih i prirodnih spomenika.

Bledski gradonačelnik Janez Fajfar izjavio je kako je začuđen pravdaškom upornošću Crkve, jer smatra da je rješenje po kojemu crkvica sa zvonikom pripada Katoličkoj crkvi, a otočić državi, odnosno općini "dobar kompromis".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: