Svijet
0

Slovenija: Četiri predsjednička kandidata i jedna kandidatkinja

FENA
Za nešto više od mjesec i pol dana u Sloveniji će se održati izbori za predsjednika države, i za sada se zna da će birači odlučivati između 4 predsjednička kandidata i jedne kandidatkinje.

Danilo Tuerk, sveučilišni profesor i stručnjak za međunarodno pravo, nekadašnji predstavnika Slovenije u UN-u, u ponedjeljak je državnom izbornom povjerenstvu predao kandidaturu koju je potpisima podržalo više od deset tisuća građana. Iza Tuerkove kandidature stoje i Socijalni demokrati (SD), najjača oporbena stranka.

Više od potrebnih 5.000 potpisa za kandidaturu već su ranije državnom povjerenstvu predali nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova Alojz Peterle, kojega podržava vladajuća koalicija desnog centra. Svoju kandidaturu podnio je i nekadašnji ministar financija i guverner središnje banke Mitja Gaspari kojega podržavaju Liberalni demokrati. Sva trojica spomenutih formalno su se prijavili kao kandidati državljana, te računaju na glasove birača kojima političke preferencije nisu najvažnije.

Za drugi način kandidature odlučili su se Elena Pečarič i Zmago Jelinčić koji su kandidaturu uložili temeljem podrške koju su potpisali zastupnici u sadašnjem sazivu parlamenta. Predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) podržalo je svih njegovih pet zastupnika. Eleni Pečarič, politički angažiranoj predsjednici jedne nevladine udruge za zaštitu invalida, inače oboljeloj od cerebralne paralize, potporu su pak dala trojica zastupnika u parlamentu, što je dovoljan broj za isticanje kandidature. Ona je elektroničkom poštom potporu zatražila od svih devedeset zastupnika, ali je zbog svojih javnih istupa doživjela distanciranje od službene invalidske organizacije koja tvrdi da ona nije njihova kandidatkinja.

Rok za podnošenje kandidatura je 26. rujna no očekuje se da neće biti novih kandidata za nasljednika - Janeza Drnovšeka, koji je odlučio ne kandidirati se i koji već više mjeseci apstinira iz javnog života.

Oni koji su već podnijeli kandidaturu mogu od nje odustati najkasnije do 1. listopada, kada počinje intenzivna kampanja u medijima.

Vjeruje se da će za izbor novog slovenskog predsjednika ili predsjednice biti potrebna dva kruga, a istraživanja javnog mnijenja najviše izgleda daju Alojzu Peterleu.