Svijet
2

Slovenija će angažirati penzionisane policajce

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kako bi bolje upravljala migrantskom krizom Slovenija će angažirati i veći broj umirovljenih policajaca, a s Austrijom pregovara o otvaranju još jedne izlazne točke za migrante, jer je sadašnji prihvatni centar u Šentilju preopterećen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je u srijedu da će vladi predložiti povećanje broja tzv. "pomoćnih policajaca", tj već penzionisanih policijskih djelatnika, a bit će uglavnom angažirani na održavanju reda u prihvatnim centrima. Sada je na održavanju reda u migrantskoj krizi angažirano desetak hiljada redovnih i specijalnih policajaca, te 250 pomoćnih, uz sudjelovanje samo manjeg dijela vojske s obzirom da sinoć prihvaćeni zakon o većim ovlastima vojsci u kontroli granice i izbjeglica još nije na snazi.

"Pomoćni policajci imaju znanje i iskustvo, a dobiju jednake ovlasti kao i redovna policija", kazao je popodne na brifingu za novinare Boštjan Šefic, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekavši da je policija višednevnim radom na kontroliranju priljeva izbjeglica vrlo iscrpljena i da su potrebne svježe snage.

Na novinarsko pitanje o pomoći koju je za Sloveniju u Briselu jučer tražio predsjednik države Borut Pahor, Šefic je kazao da će ministarstvo obavijestiti Evropsku komisiju o sredstvima i opremi koja bi bila potrebna slovenskoj policiji, a na pitanje o eventualnom angažiranju stranih policajaca nije odgovorio direktno, uz opasku da bi u tom slučaju najprije bilo potrebno definirati koje bi ovlasti te osobe dobile u Sloveniji.