Svijet
0

Slovenija: Bush s Janšom o energetici, okolišu i zapadnom Balkanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša i američki predsjednik George W. Bush sastali su se u utorak ujutro na Brdu kod Kranja, pred početak plenarnog zasjedanja sudionika summita EU-SAD, a razgovarali su o bilateralnim odnosima Slovenije i SAD-a, globalnim pitanjima kao što su energetika i okoliš te o stanju u regiji, izjavio je novinarima nakon 45-minutnog sastanka glasnogovornik i savjetnik za vanjsku politiku u Janšinu kabinetu Rok Srakar.

Srakar je rekao da je Bush istaknuo napredak Slovenije u tranziciji koji je postigla od njegova ranijeg boravka u Sloveniji, gdje se 2001. godine na istom mjestu, na Brdu kod Kranja, sastao po prvi put s tadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, jer je u međuvremenu 2004. godine postala članicom NATO saveza i Europske unije. Bush je posebno istaknuo njen gospodarski napredak, odnosno veliko povećanje nacionalnog dohotka u odnosu na vrijeme prije osam godina.

Drugi najvažniji sklop razgovora Busha i Janše odnosio se na stanje na području zapadnog Balkana, osobito na Makedoniju i Srbiju, dodao je Srakar. Ne navodeći pojedinosti o razgovorima na tu temu, Srakar je pojasnio da je američki predsjednik želio čuti stajališta koja o tome ima Slovenija koja važi kao stručnjakinja za Balkan.

U usklađenom tekstu zajedničke izjave koja će biti prihvaćena na summitu, a već je dostupna novinarima, među ostalim se u vezi sa zemljama u regiji "pozdravlja namjera EU-a da proširi svoje članstvo na sve države zapadnog Balkana čim budu ispunjeni uvjeti", pozdravlja se potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom te izražava odlučnost u nastavku potpore stabilnosti i sigurnosti Kosova, a EU pozdravlja i doprinos koji su SAD spremne dati sudjelovanjem u misiji EULEX na Kosovu.

Janša i Bush razmijenili su nakon svog sastanka i darove. Slovenski premijer Bushu je poklonio gorski bicikl (mountain bike) slovenske marke, a američki predsjednik Janši je poklonio snow-board marke "Cult". Janša obožava zimske sportove, a umjesto klasičnog skijanja u zadnje vrijeme češće prakticira skijanje na "boardu".