Svijet
0

Slovenci u nedjelju na referendumu o pokrajinama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenci će u nedjelju glasovati o budućem regionalnom ustroju države, na savjetodavnom referendumu čiji rezultat nije obvezujući jer je za predloženo osnivanje 13 pokrajina potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Nakon što je postalo jasno da njen regionalni koncept nema tako visoku podršku zastupnika, vlada premijera Janeza Janše odlučila se za njega dobiti potporu na biralištima. Oporba tvrdi da je referendum nepotreban jer ništa ne rješava i da je "iznuđen" jer su ga vladajuće stranke planirano uvrstile u kalendar svojih predizbornih aktivnosti prije redovnih parlamentarnih izbora zakazanih za 21. rujna.

Premijer Janez Janša pozvao je birače da se na referendum odazovu u što većem broju jer je referendum "najdemokratskiji oblik odlučivanja".

Janša je rekao da je potpora birača konceptu regionalizacije bitna, kako bi se nastavilo s procedurom osnivanja pokrajina, što je projekt o kojemu se govori već više od deset godina, a još nije realiziran.

S druge strane, najveće oporbene stranke tvrde da je referendum u sadašnjem trenutku iznuđen kako bi premijer i njegova koalicija testirale potporu birača prije jesenskih parlamentarnih izbora, te da se njime neće ništa riješiti.

Ishod rezultata neobvezujućeg referenduma moći će se tumačiti na različite načine s obzirom na kompliciranost procedure i referendumskih pitanja, upozorenje je koje s tim u vezi navode i slovenski politički analitičari.

Slovenski birači u nedjelju naime neće odgovarati na jedno referendumsko pitanje nego će se izjašnjavati o tome da li se slažu s predloženim zemljovidom svoje pokrajine (a u pet slučajeva i o njenom imenu) i to na 13 referendumskih područja, u 210 opačina, što postupak referendumskog odlučivanja i proglašenje rezultata čini još kompliciranijim.

Stranke iz vladajućih stranaka desnog centra tvrde da će definiranje pokrajina omogućiti uravnoteženiji regionalni razvoj jer će se za nerazvijene pokrajine moći dobiti više sredstava iz europskih fondova. Uz to, dodaju da je Slovenija zadnja država u Europskoj uniji bez pokrajina, pa zato slabije funkcionira na području regionalne suradnje sa susjednim državama, te da se u svim pitanjima uz regionalni razvoj sada odlučuje centralistički - iz Ljubljane.

Oko predloženog uvođenja 13 pokrajina mnogo je kontroverznih mišljenja na terenu, što se odnosi i na njihov broj, područja koja obuhvaćaju, a ponegdje i na nazive koji odstupaju od "povijesnih" naziva pojedinih regija.

Neki su oprezni i prema najavama da će uspostava pokrajina zahtijevati nekoliko tisuća novih radnih mjesta u regionalnoj upravi, te da će umjesto regionalizacije doći do stvaranja regionalne birokracije.

Prvi neslužbeni rezultati o broju birača koji su izašli na referendum i kako su po pojedinim pokrajinama i općinama glasovali bit će poznati u nedjelju kasno navečer, a službeni će biti priopćeni tek 8. srpnja.