{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci se ne boje za svoje štedne uloge

F
13.10.2008. u 13:15
0
0
Slovenci se ne boje za svoje štedne uloge
0
Slovenci se ne boje za svoje štedne uloge
Foto: Reuters
Zbog financijske krize i nadolazeće recesije Slovenci se boje za pad osobnog standarda, ali nisu zabrinuti za svoju ušteđevinu jer se drže klasične štednje u domaćim bankama, a manje je onih koji su svoj novac ulagali u riskantnije domaće ili strane "financijske instrumente", pokazale su potkraj prošlog tjedna provedene ankete, koje su u ponedjeljak objavili vodeći dnevnici.
Čak 86 posto ispitanika u anketi vodećeg lista "Delo" ocijenilo je da je njihova ušteđevina u bankama sigurna pošto je Vlada najavila državna jamstva za sve pologe građana bez ograničenja. Više od 60 posto ispitanika "Dela" ocijenilo je, međutim, da će nadolazeća kriza i recesija utjecati na njihov životni standard, a u anketi ljubljanskog lista "Dnevnik" to očekuje više od 90 posto ispitanika. "Delo" na osnovi ankete navodi da 45 posto Slovenaca najvećim dijelom štedi u domaćim bankama, a vrijednosnice investicijskih i uzajamnih fondova posjeduje tek svaki peti štediša. Slovenski tisak navodi da su mjere o povećanju jamstava za štednju u domaćim bankama smirile štediše, jednako kao i uvjeravanja ministra financija Andreja Bajuka da je "lokalni optimist, ali i globalni pesimist" kad je riječ o izgledima za rješenje sadašnje novčarske krize i nadolazeće recesije.

Slovenski mediji ističu i izjave premijera Janeza Janše kako će Ljubljana mjerama slijediti poteze Europske unije i zemalja eurozone te da domaće slovenske banke nemaju riskantnih kreditnih plasmana koji su izazvali velike teškoće u bankovnim sustavima nekih velikih zemalja. Slovenski tisak najavljuje da će se posljedice krize i recesije vjerojatno osjećati nekoliko godina te da su zbog smanjenih narudžaba iz inozemstva i očekivana pada domaće potražnje najugroženija proizvodnja luksuzne robe i široke potrošnje. Tisak navodi da se u teškoćama mogu naći velika domaća poduzeća, koja su najviše "globalizirana", odnosno okrenuta svjetskom tržištu, te banke koje su u zadnjih nekoliko godina servisirale menadžerske otkupe u tvrtkama putem hipotekarnog uloga njihovih dionica, čija je vrijednost u međuvremenu jako pala.

Jačanje potencijala banaka kako bi se osigurala njihova sposobnost davanja zajmova gospodarstvu mogla bi biti jedna od idućih mjera sadašnje Vlade u odlasku još prije nego se sastavi nova Vlada lijevog centra, navode slovenski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: