|

Slovenci iz Koruške usporedili Haidera s Hitlerom

Slovenci iz Koruške usporedili Haidera s Hitlerom
0
F
FENA
8.9.2006. u 09:18
0
komentara
0

dijeljenja
Slovenci iz Koruške usporedili Haidera s Hitlerom
Najveća organizacija slovenske manjine u austrijskoj pokrajini Koruška u četvrtak je u izjavi za javnost oštro reagirala na jedan predizborni oglas Joerga Haidera, rekavši da ih protuslovensko djelovanje koruškog guvernera podsjeća na mentalitet Adolfa Hitlera.
Haider i njegova stranka - Savez za budućnost Austrije (BZOe), objavili su u nedjelju u svim lokalnim novinama južne austrijske pokrajine plaćeni oglas s porukom "Koruška će biti jednojezična", te tako nastavili kampanju protiv postavljanja dodatnih dvojezičnih natpisa na njemačkom i slovenskom jeziku u mjestima gdje živi slovenska manjina.

Narodno vijeće koruških Slovenaca (NSKS) u četvrtak je odgovorilo oštrim prosvjedom, a u izjavi za javnost pozvalo najviše predstavnike vlasti i državno tužiteljstvo na akciju protiv takve Haiderove aktivnosti, prenijela je Hina.

Haiderove akcije protiv dvojezičnih oznaka i slogan o jednojezičnoj Koruškoj, navodi u protestu NSKS, nisu samo neukusna predizborna propaganda nego i odraz mentaliteta koji su koruški Slovenci osjetili za vrijeme Adolfa Hitlera, kad je tadašnji njemački vođa vlastima u južnoj Austriji izdao poznatu zapovijed "Učinite mi ovu zemlju opet njemačkom!", navode u svojoj izjavi koruški slovenci.

Protiv Haiderova predizbornog oglasa već je početkom sedmice jedna prosvjedovalo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.