Svijet
0

Slovenački parlament dopunio zakon o nadzoru granice s Hrvatskom

FENA
Slovenački parlament prihvatio je u četvrtak izmjene zakona o kontroli državne granice prema kojemu će se na sve saobraćajnice s Hrvatskom na kojima nije dopušten prijelaz državne granice postaviti rampe.

Zakonske izmjene koje je predložila vlada povezane su s prihvaćanjem šengenskih standarda na vanjskoj granici EU-a zbog ulaska Slovenije u šengenski prostor, što se očekuje na jesen iduće godine.

Za zakon je glasovalo 45 zastupnika, a 23 su bila protiv. Vlada je donošenje zakona motivirala potrebnom sprječavanja mogućih ilegalnih migracija saobraćajnicama sagrađenim u vrijeme bivše Jugoslavije.

Slovenački premijer Janez Janša u četvrtak popodne je za Slovenački radio izjavio da mjera neće otežati život stanovništva uz granicu, upotreba malograničnih propusnica prema sporazumu o malograničnom saobraćaju i suradnji i dalje ostaje na snazi. Isto tako, korisnici malograničnih propusnica moći će prelaziti granicu i na mjestima gdje nema granične kontrole pod uvjetom da je mjesto prijelaska upisano u propusnici.