Plinska kriza potresa Slovake
0

Slovačka sazvala sjednicu o aktiviranju nuklearke

FENA
Slovačka vlada je u utorak sazvala kriznu sjednicu u Bratislavi kako bi odlučila da li će reaktivirati stari nuklerani reaktor sovjetskog tipa zbog krizne situacije u vezi s plinom.

Premijer Robert Fico je najavio u ponedjeljak da će biti donesena odluka prema tome da li će biti obnovljena isporuka ruskog plina evropskim zemljama.

"Vidjet ćemo da li se kriza nastavlja i u skladu s tim donijeti odluku", izjavio je on u ponedjeljak navečer nakon sjednice vlade u Bratislavi.

Tehničke pripreme za reaktiviranje sovjetskog nuklearnog reaktora u centrali Jaslovske Bohunice su započele kako je predviđeno i sada je dovoljno da se izda nalog za reaktiviranje centrale, saopćile su slovačke vlasti.

Evropska komisija je upozorila u ponedjeljak da bi reaktiviranje nuklearne centrla u Jaslovskim Bohunicama bilo "jasno kršenje sporazuma o priključivanju Slovačke EU" i da bi "Evropska komisija trebalo da iz toga izvuče zaključke".

Reaktor u Jaslovskim Bohunicama je zaustavljen 31. decembra, u skladu s obavezama koje je ova bivša komunistička zemlja preuzela prije ulaska u EU 2004.