Miroslav Lajčak
0

"Slovačka ne priznaje nezavisnost Kosova"

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ponovio je u petak da njegova zemlja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali da njen stav prema Prištini nije neprijateljski. - Mi imamo naš stav kada je Kosovo u pitanju i očekujemo da taj stav poštuju, kao što mi poštujemo stavove drugih zemalja po mnogim drugim pitanjima gdje imamo različita mišljenja, rekao je Lajčak novinarima u Medija centru u miješovitom selu Čaglavica kod Prištine.

Slovačka je jedna od pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Lajčak je naveo da u Slovačkoj vjeruju da mogu mnogo da učine za Kosovo.

  • Mi imamo našu viziju i misiju ovdje na Kosovu. Izdajemo vize, priznajemo vaše (kosovske) putne isprave radi identifikacije. Moja je poruka da se razgovara o suštinskim pitanjima. Treba da budemo spremni da pružimo ruku prijateljstva, rekao je slovački zvaničnik.

Lajčak je naveo da je Slovačka na Kosovu prisutna kao članica Evropske unije i NATO-a i dodao da njegova država vjeruje u evroatlansku budućnost zemalja zapadnog Balkana.

  • Moja preporuka za cijeli region jeste da je ključ za budućnost u vašim rukama, rekao je slovački šef diplomatije , prenosi Radio Slobodna Evropa.