Svijet
0

Slovačka najsiromašnija zemlja

FENA
Kada Slovačka početkom sljedeće godine uvede euro kao valutu, sa prosječnom zaradom od 700 eura biće najsiromašnija zemlja EU, a Slovaci strahuju od povećanja cijena, jer im primanja nisu ni blizu prosječnim u drugim zemljama EU, prenio je danas radio Deutsche Welle.

Iako se Slovaci raduju uvođenju eura, jer će tada njihovo članstvo u EU biti potpuno, pribojavaju se da će eventualnim uvođenjem evropskih cijena - onih sa tržišta Zapadne Evrope - postati još siromašniji.

Vlada je donijela zakon kojim se sprječava povećanje cijena, pa čak prijeti i zatvorom, ali se socijalno siromašniji slojevi baš i ne raduju uvođenju eura.

Radio citira penzionera koji kaže da dobija penziju od 7.500 kruna ili 250 eura, da je naučio da štedi, a na pijaci prodaje manje količine čokolade, kafe, dezoderansa i druge nekvarljive robe kako bi bar sa zaradom od 10 eurocenti dnevno malo ojačao budžet.

Ovaj Slovak je svjedok stalnih poskupljenja, opadanja vrijednosti onoga što je zaradio tokom života.

"Mlijeko je koštalo dvije krune, sada 20 do 25 kruna; a penzije, pritom, nisu povećane. Ono što danas možemo da kupimo, ni izbliza nije ravno onome što smo prije za isti novac kupovali", naveo je ovaj stariji žitelj Bratislave, koji se pribojava da će s uvođenjem eura biti još teže.

"Strahujemo od povećanja cijena. Pogledajte samo preko granice u Austriju. Tamo prosječna penzija iznosi 1.300 eura. Nedavno sam računao koliko bih ja mogao da imam i došao sam do 260 eura. To me i zabrinjava. Cijene rastu, ali ne i penzije", rekao je ovaj Slovak.