Nakon smrti 28 osoba
0

Slovačka i Poljska ponovo dozvolile uvoz češkog alkohola

FENA
Slovačka i Poljska su saopćile u utorak da su ukinule zabranu uvoza i prodaje žestokih čeških pića uvedenu polovinom septembra nakon niza trovanja krivotvorenim alkoholom zbog kojeg je umrlo 28 osoba u Republici Češkoj.

Češka alkoholna pića proizvedena poslije 1. januara 2012. godine koja sadrže više od 20 posto alkohola od sada će morati obavezno imati certifikat o porijeklu, izjavio je za štampu slovački ministar poljoprivrede Lubomir Jahnatek.

Zasad nijedan smrtni slučaj zbog konzumiranja krivotvorenog češkog alkohola nije registriran u Slovačkoj, u vezi s aferom.

Četiri osobe su bile kratko hospitalizirane prošli mjesec, nakon što su pile šljivovicu češke proizvodnje kupljenu u plastičnoj boci putem interneta.

Poljska je također ukinula zabranu uvoza i prodaje jakog češkog alkohola 16. septembra.

Prema podacima poljskih vlasti, od pokvarenog alkohola u ovoj zemlji je umrlo pet osoba za 15 dana. Međutim, nema dokaza da se radilo o trovanju alkoholom uvezenim iz Republike Češke.

Češka policija je krajem septembra identificirala dvije osobe odgovorne za niz trovanja. One bi mogle dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Češko ministarstvo zdravlja je ukinulo mjere zabrane jakog alkohola pod uvjetom da svaka boca novoproizvedenog alkohola ima akciznu markicu i certifikat o porijeklu.