{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovačka Hrvatsku već smatra dijelom EU-a

F
2.9.2008. u 12:14
0
0
Slovačka Hrvatsku već smatra dijelom EU-a
0
Slovačka Hrvatsku već smatra dijelom EU-a
Slovačka Hrvatsku doživljava kao da je već dio Europske unije, a u slovačkom parlamentu postignut je konsenzus svih političkih stranaka o ratifikaciji Protokola o pristupu Hrvatske NATO savezu, rekao je u utorak u Zagrebu potpredsjednik slovačke vlade Dušan Čaplović.
U izjavi novinarima nakon niza sastanaka u Vladi, među kojima i s premijerom Ivom Sanaderom, Čaplović je naglasio kako se u Hrvatskoj osjeća "kao doma", i kako su svi razgovori bili iznimno srdačni "što govori o odličnim odnosima između dviju zemalja".

"Materijali o ratifikaciji dokumenta o pristupu Hrvatske u NATO sad su u slovačkom parlamentu i postignut je konsenzus svih stranaka da glasuju za taj dokument", kazao je Čaplović, napomenuvši kako će se Slovačka i ubuduće zalagati da Hrvatska dobije status punopravnog partnera u Sjevernoatlantskom savezu.

U svim razgovorima jedna od tema bio je položaj hrvatske manjine u Slovačkoj i slovačke u Hrvatskoj i obje su strane izrazile zadovoljstvo skrbi koje države pokazuju za nacionalne manjine.

"Slovačka manjina ima sjajne uvjete za život i razvitak u Hrvatskoj koji im nisu omogućeni samo na državnoj, već i na lokalnoj i županijskoj razini", kazao je potpredsjednik slovačke vlade za društvo znanja, europska pitanja, ljudska prava i manjine Čaplović.

"Slovačka Hrvatsku doživljava kao da je dio Europske unije", kazao je Čaplović, izrazivši uvjerenje kako će suradnja u svim područjima između dviju zemalja jačati i postati primjerom svima u Europi.

Potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, koja je zajedno s Čaplovićom davala izjavu novinarima, još je jednom u ime Hrvatske zahvalila slovačkoj vladi na snažnoj i nedvosmislenoj potpori ulasku Hrvatske u EU i NATO.

Kosor, koju je, kao i ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, Čaplović pozvao u posjet Slovačkoj, rekla je kako je hrvatski premijer tijekom susreta izrazio želju da slovački parlament bude među prvima koji će ratificirati protokol o ulasku Hrvatske u NATO.

I Kosor je potvrdila iznimno zadovoljstvo obje zemlje statusom svojih manjina te dodala kako se razgovaralo i o drugim temama poput jačanja suradnje u turizmu, budući da su reakcije slovačkih turista na ono s čime se susreću u Hrvatskoj vrlo pozitivne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: