|

Slobodan Tešić je planirao oružje prodati jemenskoj vladi

Slobodan Tešić je planirao oružje prodati jemenskoj vladi
0
F
FENA
7.12.2010. u 19:49
3
komentara
0

dijeljenja
Slobodan Tešić je planirao oružje prodati jemenskoj vladi Foto: AFP
Srbijanski trgovac oružjem Slobodan Tešić ilegalno je jemenskoj vladi kanio prodati oružje vrijedno 78 milijuna dolara, čime je zabrinuo američke diplomate u Washingtonu, javljaju u utorak beogradski elektronički mediji, pozivajući se na Wikileaksov portal koji prenosi londonski Guardian.
Navodi se kako američko veleposlanstvo u Jemenu u diplomatskoj bilješci upozorava na Tešićevu ilegalnu trgovinu oružjem, pri čemu se u dokumentu iz prosinca 2009. navodi da je s jemenskim ministarstvom obrane potpisao ugovor o prodaji oružja i opreme vrijedne 78 milijuna dolara.

U dokumentu je, kako se navodi, naziv ciparske offsshore tvrtke preko koje Tešić posluje skriven te ga nije moguće vidjeti, a ugovorom je predviđena dobava streljiva za ručno oružje i topništvo, protuzračne topove, haubice, snajpere te eksploziv.

Tešić je označen kao čovjek s popisa osoba sa zabranom putovanja Vijeća sigurnost UN-a te se također povezuje s kriminalnim aktivnostima te prodajom oružja Iraku, Liberiji i drugim, kako se ističe, terorističkim režimima.

Tešić se i u Srbiji povezuje s nekoliko afera, među kojima je zadnja bila u ožujku 2009.

Po nalogu srbijanske obavještajne službe BIA (Bezbednosno-informativna agencija) tada je zaustavljen ugovoren izvoz oružja s Libijom, u koji je, navode mediji, bila uključena i tvornica oružja "Zastava" iz srbijanskog grada Kragujevca.

Predsjednik sindikata te tvornice Dragan Ilić kazao je da je Tešić u toj tvrtki poznat te da posjeduje legalnu tvrtku registriranu kod državnih tijela za promet oružja i vojne opreme, prenosi portal B92.

S Tešićevom tvrtkom bilo je određenih poslova, kaže Ilić te dodaje kako je također činjenica da se o njoj govorilo u negativnu kontekstu za poslove koje su obavljani, ali da je to posao za mjerodavna tijela i osobe koji izdaju dozvole za trgovinu tom vrstom robe te za tijela zadaća kojih je spriječiti ili kazniti, ako za to ima razloga.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...