WikiLeaks o trgovcu oružjem
0

Slobodan Tešić je planirao oružje prodati jemenskoj vladi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Srbijanski trgovac oružjem Slobodan Tešić ilegalno je jemenskoj vladi kanio prodati oružje vrijedno 78 milijuna dolara, čime je zabrinuo američke diplomate u Washingtonu, javljaju u utorak beogradski elektronički mediji, pozivajući se na Wikileaksov portal koji prenosi londonski Guardian.

Navodi se kako američko veleposlanstvo u Jemenu u diplomatskoj bilješci upozorava na Tešićevu ilegalnu trgovinu oružjem, pri čemu se u dokumentu iz prosinca 2009. navodi da je s jemenskim ministarstvom obrane potpisao ugovor o prodaji oružja i opreme vrijedne 78 milijuna dolara.

U dokumentu je, kako se navodi, naziv ciparske offsshore tvrtke preko koje Tešić posluje skriven te ga nije moguće vidjeti, a ugovorom je predviđena dobava streljiva za ručno oružje i topništvo, protuzračne topove, haubice, snajpere te eksploziv.

Tešić je označen kao čovjek s popisa osoba sa zabranom putovanja Vijeća sigurnost UN-a te se također povezuje s kriminalnim aktivnostima te prodajom oružja Iraku, Liberiji i drugim, kako se ističe, terorističkim režimima.

Tešić se i u Srbiji povezuje s nekoliko afera, među kojima je zadnja bila u ožujku 2009.

Po nalogu srbijanske obavještajne službe BIA (Bezbednosno-informativna agencija) tada je zaustavljen ugovoren izvoz oružja s Libijom, u koji je, navode mediji, bila uključena i tvornica oružja "Zastava" iz srbijanskog grada Kragujevca.

Predsjednik sindikata te tvornice Dragan Ilić kazao je da je Tešić u toj tvrtki poznat te da posjeduje legalnu tvrtku registriranu kod državnih tijela za promet oružja i vojne opreme, prenosi portal B92.

S Tešićevom tvrtkom bilo je određenih poslova, kaže Ilić te dodaje kako je također činjenica da se o njoj govorilo u negativnu kontekstu za poslove koje su obavljani, ali da je to posao za mjerodavna tijela i osobe koji izdaju dozvole za trgovinu tom vrstom robe te za tijela zadaća kojih je spriječiti ili kazniti, ako za to ima razloga.