{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo

F
10.12.2009. u 10:01
0
1
Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo
0
Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo
Generalni tajnik Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland u četvrtak je, povodom obilježavanja Dana ljudskih prava, istakao da je sloboda izražavanja suštinsko ljudsko pravo, utkano u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i stub Evrope kakvu danas znamo.
- Živimo u doba tehnoloških inovacija i uznapredovale globalizacije, u kojem sloboda izražavanja mora nastaviti da bude u središtu naše vizije Evrope. Internet je prostor kretavnosti i enornmnih prilika, ali također predstavlja i prijetnju našoj privatnosti i opasnosti vezane za sve vrste cyberkriminala. Nikada ne smijemo zaboraviti da se intertnet može (zlo)upotrebiti za promociju diskriminacije i mržnje. To je razlog zašto sloboda izražavanja nije apsolutno pravo, to je pravo koje dolazi s odgovornošću. Zato ona mora biti na internetu, kaže se u izjavi Jaglanda.

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava i priznajući brojne značajne napretke na zaštiti i promoviranju ljudskih prava Vijeće Evrope će tražiti blisku saradnju s vladama i privatnim sektorom kako bi se osiguralo da su ljudska prava promovirana i zaštićena od online zloupotreba, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: