{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo

F
10.12.2009. u 10:01
0
1
Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo
0
Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo
Generalni tajnik Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland u četvrtak je, povodom obilježavanja Dana ljudskih prava, istakao da je sloboda izražavanja suštinsko ljudsko pravo, utkano u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i stub Evrope kakvu danas znamo.
- Živimo u doba tehnoloških inovacija i uznapredovale globalizacije, u kojem sloboda izražavanja mora nastaviti da bude u središtu naše vizije Evrope. Internet je prostor kretavnosti i enornmnih prilika, ali također predstavlja i prijetnju našoj privatnosti i opasnosti vezane za sve vrste cyberkriminala. Nikada ne smijemo zaboraviti da se intertnet može (zlo)upotrebiti za promociju diskriminacije i mržnje. To je razlog zašto sloboda izražavanja nije apsolutno pravo, to je pravo koje dolazi s odgovornošću. Zato ona mora biti na internetu, kaže se u izjavi Jaglanda.

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava i priznajući brojne značajne napretke na zaštiti i promoviranju ljudskih prava Vijeće Evrope će tražiti blisku saradnju s vladama i privatnim sektorom kako bi se osiguralo da su ljudska prava promovirana i zaštićena od online zloupotreba, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: