|

Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo

Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo
0
F
FENA
10.12.2009. u 10:01
1
komentara
0

dijeljenja
Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo
Generalni tajnik Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland u četvrtak je, povodom obilježavanja Dana ljudskih prava, istakao da je sloboda izražavanja suštinsko ljudsko pravo, utkano u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i stub Evrope kakvu danas znamo.
- Živimo u doba tehnoloških inovacija i uznapredovale globalizacije, u kojem sloboda izražavanja mora nastaviti da bude u središtu naše vizije Evrope. Internet je prostor kretavnosti i enornmnih prilika, ali također predstavlja i prijetnju našoj privatnosti i opasnosti vezane za sve vrste cyberkriminala. Nikada ne smijemo zaboraviti da se intertnet može (zlo)upotrebiti za promociju diskriminacije i mržnje. To je razlog zašto sloboda izražavanja nije apsolutno pravo, to je pravo koje dolazi s odgovornošću. Zato ona mora biti na internetu, kaže se u izjavi Jaglanda.

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava i priznajući brojne značajne napretke na zaštiti i promoviranju ljudskih prava Vijeće Evrope će tražiti blisku saradnju s vladama i privatnim sektorom kako bi se osiguralo da su ljudska prava promovirana i zaštićena od online zloupotreba, saopćeno je iz Vijeća Evrope.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...