Svijet
0

Šljivančanin stigao u Beograd

FENA
Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA i haški osuđenik kojem je Žalbeno vijeće ICTY-a odobrilo privremeno puštanje na slobodu, sletio je u nedjelju poslijepodne u beogradsku zračnu luku redovnom linijom JAT-a iz Amsterdama, potvrdio je jedan od njegovih branitelja, odvjetnik Novak Lukić.

Šljivančanin nije izašao na izlaz na kojem su se pojavili ostali putnici iz Amsterdama, a Lukić je objasnio da je to uobičajena procedura za one koje Haški sud pušta na privremenu slobodu jer ih preuzima policija i pod posebnim su režimom.

"Sada slijedi drugostupanjski postupak po žalbama na prvostupanjsku presudu na temelju koje je Šljivančanin osuđen na pet godina zatvora", rekao je Lukić novinarima i izrazio nadu da će "dokazati njegovu nevinost".

Odvjetnik Lukić kazao je da je "Šljivančanin do sada izdržao skoro 90 posto kazne, a prema pravilima Haškog tribunala ukoliko i bude potvrđena prvostupanjska presuda, ne mora odslužiti kaznu nego mu ostatak može biti oprošten".

Šljivančanin je 27. rujna proglašen krivim za pomaganje u mučenju ratnih zarobljenika na "Ovčari" u studenom 1991. godine i osuđen na pet godina zatvora.

Prema pravilima ICTY-a, Šljivančanin, kako je rekao Lukić, mora predati putovnicu policiji u Beogradu i ne smije napuštati zemlju, a bit će na slobodi do završetka žalbenog postupka koji u Haškom tribunalu može potrajati i duže od godinu dana.

Radio televizija Srbije prenijela je pozivajući se na agenciju Tanjug kako je odvjetnik Lukić zahvalio srbijanskoj vladi zbog toga što je pružila jamstva na temelju kojih je Šljivančanin privremeno pušten na slobodu.