Turski heroj i zvijezda
0

Slijepi pjevač želi u skupštinu da se bori za invalide

Sarajevo-x.com
Metin Senturk
Metin Senturk
Metin Senturk je turska pop zvijezda s vlastitom TV emisijom koja ide jednom sedmično, a dosad je objavio devet albuma. On je također slijep i istaknuti je borac za prava invalida, objavio je CNN.

Senturk (44) se namjerava kandidovati za tursku narodnu skupštinu kako bi bolje zastupao prava invalida, a i svoju emisiju često iskoristi za tu namjenu. Prošle godine on je postavio Guinnessov rekord kao najbrži slijepi vozač, dostignuvši brzinu 291 km/h u Ferrariju, a sve s istim ciljem - zbog borbe za invalide. Iza njega je tada išao drugi vozač dajući mi upute u slušalicu. Senturk smatra kako je njegova uloga da "krči put" za 8,5 miliona osoba s invaliditetom u Turskoj.

On je izgubio vid u nesreći kad je imao samo tri godine. Bio je jedini slijepi učenik u srednjoj školi, a kasnije je otišao na studij klasične muzike.

"Nisam dozvolio da me moj hendikep sputa. Stvari se događaju i svako od nas ima svoju priču", kaže Senturk.

Njegova je sreća u tome što je on zvijezda u Turskoj, ali ističe da obični ljudi imaju probleme. Samo 20 posto invalida u Turskoj je zaposleno, prema najnovijim zvaničnim podacima. Većina osoba s invaliditetom ostaje kod kuće i ne čine ništa, jer oni ne mogu doći na posao ili u školu. Poslodavci s više od 50 radnika su po zakonu dužni imati tri posto invalida među svojim osobljem, a ispune li tu kvote dobiju novčanu podršku. Međutim, mnoge firme jednostavno plate radnike da ostanu kod kuće, ili ih zapošljavaju isključivo na mjesta za koja su potrebne najniže kvalifikacije. U posljednjim godinama su ipak načinjeni određeni pomaci, no ne ide to tako brzo kao što bi trebalo biti.

"Mislim da bi se na lokalnom nivou puno više moglo uraditi za invalidne osobe. Zapravo, svijet bi trebao biti dizajniran ne za jedan tip osobe, već za sve ljude", zaključio je Senturk, koji nastavlja svoju borbu.