{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slijedi strožija regulacija poslovanja banaka

S
30.1.2010. u 16:22
0
0
Slijedi strožija regulacija poslovanja banaka
0
Slijedi strožija regulacija poslovanja banaka
Foto: Reuters
Učesnici Svjetskog ekonomskog samita u Davosu ocijenili su da je reforma finansijskog sektora od suštinske važnosti nakon globalne ekonomske krize i da se bankari moraju pomiriti sa oštrijim regulacijama.
"Reforma finansijskog sektora je od suštinske važnosti, jer je oporavak još nesiguran nakon najgore globalne krize za posljedinjh nekoliko decenija, iako ima dobrih vijesti posebno u Aziji", rekli su učesnici na samitu u švajcarskom skijaškom centru.

Nakon sastanka britanskog i francuskog ministra finansija Alistair Darling i Christine Lagar, šefa Evropske centralne banke Jean Claude Triche i direktora privatnih banaka, američki kongresman Barney Frank rekao je da će doći do regulacija i da bankari to razumiju.

Na pitanje da li su prisutni bankari saglasni sa većim regulacijama, Frank je rekao da nije važno da li se oni slažu ili ne.

"Političko rukovodstvo, zasigurno u SAD, krenuće sa oštrim i razumnim regulacijama", rekao je Frank.

Šef britanske Uprave finansijskih službi Adar Tarner rekao je da je ovo bio potpuno kooperativan sastanak uz razumijevanje da postoje važna pitanja koja se moraju riješiti.

Neki od učesnika samita istakli su da postoji umjereni optimizam u pogledu mogućnosti globalnog ekonomskog oporavka nakon 18-mjesečne krize.

Delegati Kine i Indije istakli su zdrav privredni rast svojih zemalja od devet i sedam odsto, a SAD zabilježile su rast od 5,7 odsto.

Međutim, nezaposlenost je i dalje veliki problem u SAD i u Evropi, sa stopom od oko 10 odsto, uprkos sveukupnom privrednom rastu.

"Ono što sada vidimo u SAD je statitički oporavak i ljudska recesija", kaže Larry Summers, glavni ekonomski savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame, komentarišući problem nezaposlenosti.

Šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominque Strauss-Khan ocijenio je da je situacija bolja, ali krhka.

Stručnjaci upozoravaju na povratak recesije, nakon tek započetkog oporavka, zbog velikih stimulativnih paketa radi ublažavanja posljedica krize.

Francuski ministar ekonomije Lagar rekla je da slijedi principe oporavka, reforme i obnove javnih finansija, ali da je vrijeme odnosno tajming od ključne važnosti.

"Balansiranje između procesa oporavka koji mora da se nastavi, reformi koje moraju ostati i obnove javnih finansija je prilično teško za postići", rekla je ona.

Glavni kineski bankar rekao je da bi Peking mogao da preduzme mjere u vezi sa osjetljivim pitanjem kursa kineske valute kada druge zemlje počnu sa povlačenjem stimulativnih paketa.

Kina je pod velikim pritiskom zbog zadržavanja juana slabog u odnosu na dolar, što je strategija za koju kritičari kažu da treba da održi kineski izvoz konkurentim.

"Onda kada svjetski lideri dogovore izlaznu strategiju Kina će biti spremna da odgovori na različita pitanja kao što su problemi likvidnosti i vrijednosti valute", rekao je Ju Min, zamjenik šefa Kineske centralne banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: