Svijet
0

Slezinger: Izjava Prorokovića taktički potez

FENA
Izjave pojedinih srpskih zvaničnika da je Srbija spremna da primijeni silu kako bi spriječila nezavisnost Kosova predstavljaju opasnu igru za Srbiju, ocijenio je Martin Slezinger, direktor odjeljenja za istočnoevropske studije u vašingtonskom Centru Woodrow Wilson.

Slezinger je, međutim, ukazao i na potencijalnu korist od takvog, kako je rekao, taktičkog poteza.

"S jedne strane, ta izjava predstavlja opasnu igru za Srbiju, a s druge to bi mogao da bude koristan taktički potez i da podsjeti neke ljude u Kontakt grupi i regionu da ne bi samo kosovski Albanci mogli da pribjegnu nasilju ako ne budu zadovoljni budućim statusom Kosova, već da bi i Srbi mogli da reaguju na isti način, što potvrđuje i njihova istorija", rekao je Slezinger u intervjuu Glasu Amerike.

Nezavisnost Kosova bi, prema Slezingerovim riječima, mogla da podstakne formiranje srpskih paravojnih grupa, što bi izazvalo nestabilnost u regionu.

Komentirajući izjavu srpskog državnog sekretara za Kosovo Dušana Prorokovića da je Srbija spremna da preduzme niz oštrih mjera u slučaju proglašenja nezavisnosti svoje južne pokrajine, što su pojedini američki listovi protumačili kao prijetnju upotrebom sile, Slezinger je ocijenio da je to upozorenje i da takav stav ne dolazi od Vojske Srbije.

"Mada ova izjava možda predstavlja taktički potez, to ne bi bila dobra politika, prije svega zbog nastojanja Srbije da uđe u evropske i euroatlantske institucije", smatra Slezinger.

"To bi uznemirilo Washington i Bruxelles i usporilo evropsku integraciju Srbije, što je, siguran sam, njen glavni cilj."

Govoreći o kosovskom problemu, Slezinger je ocijenio da bi nametnuto riješenje bilo kontraproduktivno i da bi trebalo raditi na postizanju sporazuma koji bi prihvatile obje strane.

On je, također, upozorio da pitanje nezavisnosti Kosova nije stvar samo Beograda i Prištine, već da bi moglo da ima regionalne posljedice.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je razmotriti i mogućnost modifikacije granica, pošto, kako je rekao, teza da se granice Srbije mogu mijenjati, a Kosova ne, nije održiva.

Analizirajući uloge SAD, Rusije i Evropske unije u rješavanju kosovskog pitanja, Slezinger je rekao da je politika velikih sila dio problema, a ne rješenja na Balkanu, i da se to odnosi i na SAD i na Rusiju.

"Washington je pokušao da se predstavi kao objektivan i nepristrasan igrač, što nije, jer već dugo vremena nastupa pristrasno prema kosovskim Albancima. S druge strane, Rusija želi da igra daleko veću ulogu od regionalne i da potvrdi svoje međunaronde pozicije kao svjetska sila", ocijenio je Slezinger.

EU je, kako je primijetio, promijenila stav i već više puta ponovila da su sve opcije otvorene i da je za nju prihvatljivo svako rješenje oko kojeg se dogovore Srbi i kosovski Albanci, uključujući eventualnu promjenu granica.