Haos na ulicama
26

Slavlje u Francuskoj preraslo u nasilje: Dvije osobe poginule, sukobi huligana i policije

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Dvojica navijača u Francuskoj poginula su tokom sinoćnje proslave osvajanja titule svjetskih prvaka nakon što su "Trikolori" bili bolji od Hrvatske u finalnom meču Mundijala u Rusiji. Širom zemlje zabilježeni su sukobi huligana, razbijanje automobila i paljevine.

Pedesetogodišnji Francuz slomio je vrat nakon pada, a drugi je poginuo u saobraćajnoj nesreći nakon što je automobilom udario u drvo.

Incidenti su zabilježeni u svim većim francuskim gradovima, a huligani su rušili sve pred sobom te se sukobili sa specijalnim jedinicama policije.

Huligani u Lyonu su razbijali automobile, palili kontejnere za smeće i razbijali izloge. U blizini Nancyja su povrijeđeni trogodišnji dječak i dvije šestogodišnjakinje.

Masovna tučnjava dogodila se u Marseilleu kada su se sukobili huligani s policijom, dok je u Parizu također došlo do obračuna huligana i policije koja je morala koristiti vodene topove i gumene metke da smiri situaciju.

Francuska je jučerašnjom pobjedom drugi put osvojila titulu najbolje na svijetu, nakon što je na svom terenu postala prvak 1998. godine.