Svijet
0

Slavjansk i proteklu noć bio poprište žestokih sukoba i bombardiranja

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom protekle noći Slavjansk je bio poprište oružanih sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatističkih grupa.

Noć u Slavjansku i sinoć je počela sirenama za uzbunu, a potom i jakim detonacijama, koje je prethodilo oružanim sukobima dvije strane.

Slavjansk je grad u Donjeckoj oblasti koji je njegovo stanovništvo u velikom broju već napustilo, a preostali stanovnici i proteklu noć su proveli u podrumima i skloništima. Najžešći sukobi su bili u naselju Semenovka.

Ukrajinska vojska je ranije saopćila da je preuzimanje kontrole u Slavjansku ključno za ulazak i početak antiterorističkih operacija u centru Donjecka.

Uporedo s tim, najmanje 200 djece i 21 porodica su nakon nedavnog napada na bolnicu u Slavjansku, uspješno evakuirani na Krim.

S druge strane, sukobi između ukrajinske vojske i proruskih grupa se nastavljaju i u blizini aerodroma u Donjecku. Iz medija centra samoproglašene Donjecke Republike je saopćeno da je najmanje šest pripadnika proruskih snaga ubijeno u sukobima u posljednja 24 sata.

Ukrajinska vojska je početkom prošle sedmice započela opsežnu operaciju oslobađanja aerodroma u Donjecku. Operacija je uspješno izvedena, a u njoj je ubijeno više od 50 pripadnika proruskih grupa.